Polisen stoppade fordonet när det svängde från Vetlanda, mot Ekenässjön natten till den 27 oktober i år. Godset som förvarades i bilens skåpdel misstänktes snabbt vara stulet. Kläderna var osorterade. En del plagg låg lösa, en del låg i påsar och sopsäckar.

När polisen packade om kläderna, som hittades i skåpbilen, fylldes sammanlagt 93 stora svarta sopsäckar. Bland de begagnade kläderna fanns en del märkeskläder, såsom Adidaströjor och kläder från Esprit, Puma och Batistini.

Annons

En del av kläderna härledde polisen senare till personer som berättade att de lämnat klädesplaggen i en välgörenhetsorganisations insamlingscontainer i Växjö. Till andra plagg har polisen ännu inte hittat någon rättmätig ägare.

Hittades vid kisspaus

Männen som färdades i skåpbilen har i polisförhör förnekat att de gjort sig skyldiga till brott. Männen berättade att de fick syn på kläderna under en presenning i ett skogsparti, när de stannade för att uträtta sina behov på en parkering utanför Växjö. Duon ska, enligt vad som uppgetts i polisförhör, ha kollat upp med en bekant om de kunde ta kläderna som låg slängda i naturen. Därefter lastade de in kläderna i sin skåpbil, för att sortera ut en del av dem och ta med dem till sig själva och sina familjer.

Duon är häktad i väntan på att rättegång ska hållas i Eksjö tingsrätt. Enligt åklagaren som väckt åtalet ska de båda männen dömas för häleri. Duons befattning med de stulna kläderna var, enligt åklagaren, att försvåra att kläderna skulle återlämnas. I vart fall har männen, enligt åklagaren, haft skälig anledning att anta att kläderna var stulna.

Bland favoriterna i den gps som fanns i bilen märktes adresser till flera platser i Växjö. På de adresserna finns välgörenhetsorganisationers insamlingscontainrar. I polisförhören har de båda männen sagt att de inte varit på de aktuella platserna. Frågan om gps:en kan komma att diskuteras även under den kommande rättegången.