På sommarhalvåret jobbar Christina Gieb som turistguide i Eksjö. Det kommer många barnfamiljer till staden men något som hon har märkt många gånger är att medan de vuxna gärna stannar och tittar på husen, så har de medtvingade barnen långtråkigt.

– Jag tycker att vi borde göra mer för barnen, vi behöver bli bättre på det i Eksjö. Om folk trivs stannar de längre än bara några timmar och det tjänar alla på, säger Christina Gieb.

Hon tycker att man är bättre på det i orterna runt Eksjö än vad man är här. Så hon började fundera på vad barn tycker om och kom på att de flesta barn tycker om djur. Det fick henne att tänka tillbaka på de 20 år som hon har bott i Tyskland.

– När mina pojkar var små gick vi ofta till en lekplats där det fanns djur i trä. Det kunde vara en lite ponny med en lite vagn bakom så att barnen kunde åka en tur, eller små kalvar och andra djur i barnvänlig storlek. Det var så populärt och då tänkte jag att det kan man ju göra här, berättar Christina Gieb.

I de gamla gårdar där hon förslår att man kan sätta ut sådan här trädjur fanns det djur förr i tiden, så det ligger nära till hands menar hon. Gamla stan ska för den saken inte bli en lekplats, förklarar hon, utan det ska bara vara små magneter som gör det trivsammare och mer levnad även för barnen.

I medborgarförslaget skriver Christina Gieb att det roligaste som finns att erbjuda denna målgrupp nu är Borgmästarstenarna på Lilla torget, där barnen hoppar ner och upp igen. Och att många barn klättra på "Gycklaren" som står där.

Annons

– Men det är ju inte tanken att det ska vara en klättergubbe, säger Christina Gieb.

Giebs föreslår att man placerar ut djuren på ställen där man kan väva in dem i vandringen och där kommunen äger marken.

– Stadsvandringarna börjar vid museet, där kan man ha något eller några djur. Sedan fortsätter man till Fornminnesgården där det tidigare funnits hästar... När man går vidare tänker jag att man till exempel kan ha höns eller en kalv på Aschanska gården. Även på Lilla torget och Krusagården tänker jag att man kan ha några djur, förklarar Christina Gieb.

Nu hoppas Gieb att kommunen tar emot hennes förslag positivt.

– Det är ju inte bara roligt för barnen utan det är roligt för vuxna också. Jag hoppas att man gör något inom ett år, innan nästa säsong som drar igång i maj, säger Christina Gieb med ett leende.