Under 2016 skedde ett trendbrott då antalet identitetsintrång minskade i Sverige. Detta fortsatte en bra bit in på 2017, men under hösten vände utvecklingen igen skriver TT som sammanställt statistik från Nationellt bedrägericenter, NBC.

Fakta: Så undviker du att bli id-kapad

* Håll koll på dina id-handlingar och värdehandlingar – förlustanmäl direkt om sådana ..

Fakta: Så undviker du att bli id-kapad

* Håll koll på dina id-handlingar och värdehandlingar – förlustanmäl direkt om sådana handlingar försvinner.

* Får du en kreditupplysning från ett företag – se till att den stämmer och att det är ett köp du känner till.

* Dyker en bluffaktura upp bör du kolla om den stämmer – är den fel bestrid omedelbart.

* Kasta aldrig brev och information som innehåller personuppgifter i din papperskorg – strimla eller bränn dem.

* Det går är spärra dina bankkort från utlandsköp eller köp på nätet – spärren går att låsa upp tillfälligt.

Källa: Stöldskyddsföreningen

Det är framför allt så kallade CNP-bedrägerier som ökar. Detta handlar om när någon gör ett köp online med stulna kortuppgifter. Dessa brott ökade med 45 procent under oktober–december jämfört med samma period 2016. Sammantaget gjordes nästan 80 000 anmälningar om CNP-bedrägerier förra året.

— Nära 60 procent av dessa brott inleds med ett identitetsintrång. Det är tyvärr väldigt lätt att kapa någons identitet, säger Nina Jelver.

Fängelse i högst två år

Annons

Att använda någons identitet för att handla på nätet blev förbjudet enligt lag den första juli 2016. Detta brott kallas olovlig identitetsanvändning och omfattar uppgifter som kan användas för att identifiera en person, såsom personnummer, namn, adress och mejl. Brottet kan ge böter eller fängelse i högst två år skriver TT.

Nina Jelver uppger att brottsligheten ökat radikalt de senaste fem åren när det gäller id-kapningar på nätet.

— Men det bör ses i relation till att också handeln på nätet har ökat med 15–20 procent årligen under samma period, säger hon.

"Ett affärsupplägg"

Brotten har förändrats genom åren. Förut rörde det sig om enklare brott via annonssidor, nu är det mer avancerat och organiserat.

— Det finns ett affärsupplägg nu förtiden som gör att det är mycket svårare att utreda brotten. För pengarna stannar inte bara i Sverige, säger hon.

Nia Jelver uppger för TT att NBC arbetar mycket med att ha dialoger med banker och andra aktörer kring lösningar för att göra köp på nätet säkrare.