Under fredagsförmiddagen samlades högstadielärare från Sävsjö dels i Sävsjö Näringslivs lokaler på Odengatan, dels på Swedbank. Dessa lärare undervisar vanligtvis elever årskurs sju till nio, respektive fyra till sex. Denna studiedag fick de istället lära sig någonting nytt om hur de ska engagera sina elever och uppmuntra dem till företagsamhet. Ung Företagsamhet var på besök och höll i utbildningarna, där lärarna fick arbeta med materialen Se möjligheterna och Vårt samhälle.

Företagsamhet

Linda Pålsson från Ung Företagsamhet visade lärarna för årskurs sju till nio hur man kan använda Se möjligheterna i undervisningen. Hon berättade att meningen är att få unga att bli företagsamma genom roliga och kreativa övningar. I utbildningsmaterialet ingår olika spel och quiz, och problemlösningsuppgifter. Hon hoppas att det kan hjälpa företagsamheten att sprida sig i kommunen.

— Våra läromedel syftar inte bara till att bilda företagare - utan till att de ska bli företagsamma, säger hon.

Annons

Daniel Svärd, lärare på Rörviksskolan säger någonting liknande när han tillsammans med kollegorna förklarar vad de pratar om och går igenom under dagen.

— Entreprenörskap handlar inte bara om företagande. Det handlar också om att alltid göra sitt bästa utefter sina egna förutsättningar.

Samarbete

Helena Gill, VD på Sävsjö Näringsliv berättar att dagens utbildningar är ett steg i det utökade samarbete som vuxit fram mellan skola och näringsliv.

— Just entreprenörskap tycker vi, skolan och Ung Företagsamhet är viktigt att få in i undervisningen, säger hon.

Eleverna i årskurs fyra till sex särskilt få kontakt med det lokala näringslivet och framförallt själva Swedbank, när de som avslutning erbjuds att följa med på ett studiebesök på banken. Helena Gill var särskilt glad att Swedbank ställt upp i så stor mån, med både lokaler och genom att sponsra med det utbildningsmaterial som lärarna får med sig hem.

— Vi tycker att det är roligt att få med folk i de här samarbetsprojekten, säger hon.