Jag är en gammal kvinna, 95 år. Jag har överlevt alla mina nära anhöriga, men har några goda vänner och avlägsna släktingar till glädje och hjälp. Jag har trygghetslarm, är beviljad lunch från Parkgården varje dag och tvätthjälp en gång i månaden. Jag vill klara mig själv och fasar för då jag blir helt beroende av andras hjälp. Men nu till problemet.

Jag hade först hjälp från hemtjänsten med tvätten. Många nyanställda och ovana personer utförde arbetet i hyreshusets gemensamma tvättstuga i källaren. Olika maskiner med olika funktioner. Arbetsledaren var svår att nå, hen hade många olika uppdrag. Mangla och stryka fick vi göra själva.

Från 2018 fick jag hjälp från Ingbergstvätten. Rutinerad och kunnig personal tvättade och strök sänglinne, dukar och kläder. Ett schema visade tider för tvätt flera månader framåt. Allt fungerade perfekt. Men från augusti månad detta år meddelade Nässjö kommun att ingen mangling eller strykning får göras, med undantag för byxor och skjortor. Varför detta undantag? Jo, för att män kan inte behandlas hur som helst. Vi andra får gå i skrynkliga kläder.

När det blir läggdags får vi dra något skrynkligt över och under oss och försöka sova. Har du sett hur tvätten ser ut efter tvätt och tumling utan någon slätbehandling? Man blir gråtfärdig. Synd om den duktiga personalen. Men har överheten bestämt att det ska vara så får vi foga oss. Förbjud det som är bra så bara ett alternativ finns kvar för den som inte orkar själv.

Annons

BESVIKEN, ARG OCH LEDSEN

Relaterat: Beslutet: Djur inget för hemtjänsten
Relaterat: Pappa tvingades hem – lägenheten har blivit ett fängelse
Relaterat: Hembesök bland äldre upphör