Som skribent var hon emellertid allt annat än grön. Hon hade redan sedan flera år tillbaka lämnat lärarkarriären bakom sig för att i stället skriva följetonger och noveller för veckotidningar, samt artiklar i magasin som Klassiker, Gods och Gårdar, Kattliv och Släkthistoria. Hon hade också gett ut två ”gladfaktaböcker” i serien Kyrkornas hemligheter.

Ville sig inte

Men det där med romanförfattandet ville sig inte riktigt. Hon hade gjort flera försök, omarbetat sina manus och skickat dem till olika förlag, men alltid fått nobben – bland annat två gånger av förlaget Historiska Media. Vad hon inte visste var att hennes ansträngningar hade sått ett frö, för en dag blev hon uppringd av just det förlaget, vars representant ville träffa henne på bokmässan i Göteborg.

– Det säger man ju inte nej till! Jag hann inte mer än svälja första klunken kaffe så frågade de om jag ville provskriva sjunde delen i serien Släkten för dem, berättar Ewa.

En släkts äventyr

Det är en stafettromanserie där kända och mindre kända kvinnliga författare skriver var sin del. Läsarna ska få följa en släkts äventyr från Vikingatiden fram till våra dagar. Del ett, Blandat blod, skrevs av Katarina Mazetti – för övrigt en av Ewas favoritförfattare. När Ewa läst den boken sa hon till sin mamma, som då levde, att det vore kul att få skriva en bok i serien.

– Jag skämtade – men nu är det inget skämt längre!

Om 1200-talet

Annons

Nej, resten är, som det passande nog heter, historia. Ewas uppdrag var att skriva om 1200-talets andra hälft. En bärnstensring, som följer med genom serien, skulle finnas med och huvudpersonen skulle 
vara en kvinna i kungamaktens närhet.

I övrigt hade hon fria händer.

– Jag fick rådet att förlägga berättelsen till en miljö där jag kände mig hemma, berättar Ewa.

Det blev Njudung, ett av de ”små länderna”, där 
dagens Vetlanda, Sävsjö och Nydala ligger.

Läsare köar

Ewa har alltid haft ett stort historiskt intresse, men fick förstås ändå börja med att läsa in sig ordentligt på 1200-talet och göra studiebesök, bland annat på Nydala kloster. Hon skapade två huvudkaraktärer som båda har yrken som på den tiden var ovanliga bland kvinnor – stenhuggare respektive hird (en slags krigare och livvakt åt exempelvis en kung).

Romanen Stenhuggarens dotter släpps vid en releasefest på Eksjö bokhandel den 12 september. Att få vara den sjunde författaren i serien har sina fördelar, enligt Ewa:

– Folk står redan i kö för att få läsa boken – det finns läsecirklar på flera bibliotek som bara läser Släkten, och jag har blivit inbjuden till några av dem redan!