På syslöjden blev hon näst intill portad från symaskinerna. I dag har Kelly Ahrens vunnit en cosplaytävling med en kostym hon gjort själv. I slutet av juli får hon en ny chans – hon är nämligen en av tre tävlande från Vetlanda som ska vara med i NärCon.

– Jag ska tävla med en karaktär som heter Kaneki. I början är han en väldigt lugn och blyg person men med tiden blir han en ensamvarg som kör sitt eget race och som ingen riktigt förstår sig på. I flera år har jag tänkt att jag ska prova den här karaktären men har aldrig vågat mig på det tidigare, säger Kelly Ahrens.

Gör egna kostymer

Även Mattias Nilsson och Rosita Mathiesen reser från Vetlanda för att tävla. Båda tävlar i novisklassen men med helt olika karaktärer.

Annons

– Jag har kvar en karaktär sedan tidigare från Star wars, säger Rosita Mathiesen.

Kostymen till hennes Queen Amidala har hon gjort själv, vilket är ett krav i alla klasserna utom novisklassen. Där går det bra att modifiera en färdigköpt kostym, vilket kan vara en nackdel eftersom andra tävlande riskerar att komma i liknande utstyrslar.

– Den kostym jag ska tävla med är verkligen unik. Det är WarGreymon från teveserien Digimon. Jag tittade på serien när jag var liten och redan då fastnade jag för honom för att han var så häftig, säger Mattias Nilsson som arbetat under ett helt år med att bygga och modifiera sin kostym.

Internationell tävling

Flera priser delas ut i varje klass och de tävlande bedöms bland annat för bästa idé och hur publiken reagerar på dräkterna när de går upp på scenen. Det största priset, The grand prize, är hemligt men i den högsta klassen brukar det ligga något rejält i prispotten.

– Drömmen vore ju att vinna en resa till Japan, säger Mattias Nilsson.

Till Linköping kommer tävlande från Sverige, Tyskland, Danmark, Norge och England. Och intresset för att besöka festivalen är stort.

– Det kommer fler och fler för varje år, och i år har de redan slagit rekord. Jag tror att de lyckats sälja över 10 000 biljetter, säger Kelly Ahrens.