Det hör inte till vanligheterna att särskolor startar UF-företag men i Vetlanda fick eleverna inspiration från en mässa och startade sedan UF-företaget 4Future. På särskolan finns det program inom handel, hantverk, bygg och restaurang. Och elever från alla fyra program samarbetar i UF-företaget.

— Särskolan har alltid sålt kakor och annat. Det har varit kul men de har inte haft något UF-företag innan, så det arbetet började vi med i våras, berättar läraren Marica Claesson.

Sålde karameller

Annons

Det stora arbetet med företaget har dock just börjat då de skrivit på samarbetsavtal och skaffat en rådgivare. Och på tisdagen, mitt i Regnbågsveckan, stod de i gallerian på Njudungsgymnasiet och sålde regnbågskarameller och regnbågskakor.

— Kakorna har de bakat själva och karamellerna köper vi in från Mariannelunds karamellkokeri som vi samarbetat med länge, säger Marica.

Går till välgörenhet

Carina Larsson berättar att det känns bra med ett UF-företag och att det varit flera elever som varit nyfikna och vågat komma förbi och köpa några godbitar. Vinsten från företaget ska sedan gå till en studieresa för särskolan.

— Sedan ska vi ge lite till välgörenhet, tio procent. Men vi har inte bestämt till vilken organisation än, berättar Madeleine Wigh.