Sibylla Gustafsson och Lasse Björk från Stockaryd är riktiga Saab-entusiaster. Tillsammans äger de drygt tolv bilar, där alla utom en är av märket Saab.

— De är i fint skick, och på 80 procent av dem är det bara att vrida om nyckeln och köra iväg. Men vi har inte plats för alla här hemma, utan vi har fått placera ut dem lite här och där i Stockaryd, säger Lasse och skrattar.

Den mest kända av parets bilar är Sibyllas blå Saab 96 från 1961 som paret har tävlat med i Midnattssolsrallyt hela nio gånger.

— Vi kör i regularityklassen. Det innebär att man måste hålla en snitthastighet på 50 kilometer i timmen genom hela tävlingen, som pågår under flera dagar. Då gäller det att Lasse, som är kartläsare, har järnkoll på stoppuret, så att vi ligger rätt i tid. Kör vi för snabbt eller för sakta får vi poängavdrag, förklarar Sibylla.

Förra året gick Midnattssolsrallyt igenom Eksjö, och på fredag, den 12 maj, offentliggörs listan över vilka ekipage som får delta i årets rallytävling.

— Det är lika nervöst varje gång. Jag vill ju självklart vara med och försvara Ewy Rosqvist-pokalen som jag vann förra året, men man vet ju aldrig. Sist jag kollade så var det 215 bilar anmälda till 200 platser, säger Sibylla.

Ledande filmroll

Annons

Och nog vore det väl snopet om inte Sibylla skulle bli uttagen till årets tävling. Det är ju ändå hon som har huvudrollen i den sprillans nya dokumentären om just Midnattssolsrallyt.

— De följde mig och Rolf Ax som hoppade in som kartläsare ifjol, samt Kjell Fransson från Hultsfred som kör historisk klass, genom hela tävlingen förra året, säger Sibylla.

Det är filmproducent Matz Eklund, som bland annat har gjort SVT-succén ”En bit av 50-talet” och dokumentären ”Eva – en lyckost” om artisten Eva Eastwood, som står bakom filmen.

— Vi tvekade inte en sekund när vi fick förfrågan om att vara med. Man blir rätt stolt när man tänker på att de valde ut oss bland 200 deltagare, säger Sibylla.

Nu är förhoppningen att filmen, som hade premiärvisning i Vimmerby den 26 april, ska snappas upp av SVT.

— Den handlar om så mycket mer än rallyskogen. Den visar vilken folkfest Midnattssolsrallyt är, både för förarna och besökarna, men också för handeln och turismen i de städer där rallyt kör förbi, säger Sibylla.

Fullt upp på helgerna

Midnattssolsrallyt går av stapeln den 28 juni – 1 juli, med Vimmerby som huvudort. Men utöver det så har både Lasse och Sibylla fullt upp med motorträffar, stora som små, under de kommande helgerna.

— Det är allt från Lagerbutiksdagen nu i maj till Saabfestivalen i Trollhättan i juni. Det är alltid kul att träffa likasinnade, och få se att man inte är ensam om att vara biltokig, säger Lasse.