Någon ska ha tipsat grundaren och projektledaren Susanne Rydén om Håkan och Elisabeth Thuresons loge på gården ute i Tångerda. En perfekt plats för Romeo och Julia-kören som gästar festivalen.

— Romeo och Julia-körens uppsättning heter ”Hemlängtan” med tema utvandringen och bygger på brevväxling under emigrationen. De ville ha en lantlig, ålderdomlig miljö och då fick vi frågan, berättar Håkan.

Paret tackade ja till att vara värd för ett av evenemangen under Smålands kulturfestival. Festivalen firar fem år och syftar till att uppmärksamma det lokala i kultursammanhang.

— Det sätter kulturlivet i Småland på kartan, säger Håkan.

— Vetlanda kommun är den största kommunen i länet och därför är det bra att visa att vi har en levande landsbygd, tycker kultursekreteraren Ann-Mari Forsberg.

Husarer inleder

Annons

Kulturfestivalen pågår mellan den 2-6 november och under lördagen bjuder Håkan och Elisabeth in till sitt hem. Först ut kommer Smålands husarer att komma ridandes, något som Håkan ser fram emot.

— Vi tycker att det är väldigt roligt att husarerna kommer eftersom detta var ett rusthåll under husartiden. Så det blir som om hästarna och allt det kommer tillbaka, berättar han.

Därefter får publiken värmas upp med ärtsoppa och varm dryck i höstrusket innan det är dags för Romeo och Julia-körens föreställning. Stockholmskören formades på Dramaten och har sedan turnerat över hela världen och medverkat på kronprinsessans bröllop och ett antal Nobelmiddagar.

Positiv respons

Håkan berättar att Tångerdaborna är positiva till evenemanget och Ann-Mari ser heller inga negativa tankar om arrangemanget.

— Smålands kulturfestival är väldigt uppskattad och jag har bara hört lovord om att Vetlanda kommun är med, säger hon.

Nu ser de fram emot kulturfestivalen och Håkan och Elisabeth är spända på att bjuda in de 100 personerna som får plats i logen.

— Det finns alla själv till att uppmuntra ett sådant här initiativ och dra sitt strå till stacken, säger Håkan.