Under våren har föreningen Huskvarna Javisst bjudit på fyra tillfällen med lunchlyrik. Nils Ferlin, Tage Danielsson, Harry Martinsson och senast, på vårens sista evenemang, Alfred Dalin, har stått i fokus. På scenen har bland andra före detta teaterchefen Bernt Lindqvist stått.

– I dag ska vi berätta om och läsa ur antologin Svensk vers, som Alfred Dalin gav ut 1908 med sådana dikter som man ville att svenska barn skulle komma i kontakt med, och som var i bruk till 1940-talet, säger Leif Ruhnström innan vårens sista lunchlyrik började på fredagen.

Han är med i Dalinföreningen och har jobbat som lärare i 20 år på Alfred Dalinskolan i Huskvarna.

Första blandade skolan

I år är det nämligen 100 år sedan Alfred Dalin dog – skolreformatorn som har betytt så mycket för skolans utveckling i Sverige. Tack vare hans initiativ blev Huskvarna Samrealskola den första skolan i Sverige där killar och tjejer blandades.

Huskvarna Javisst är nöjda över uppslutningen. Foajén har fyllts varje gång, med över 50 personer.

En detalj som varit extra uppskattad är att bibliotekets Åsa Storck vid varje tillfälle gett ett boktips.

Växande publik

– När det fanns lunchlyrik i Jönköping varje vecka, och det nya stadshuset byggdes med en stor foajé som stod tom, kom jag på idén att starta upp lunchlyrik också i Huskvarna. I dag är det tolfte gången som det anordnas här och det kommer mer och mer folk, säger Dan Ekström, verksamhetsledare.

Annons

Under året ska det anordnas fler tillfällen då Dalin uppmärksammas, bland annat på Fallens dag. Till hösten fortsätter lunchlyriken med nya träffar.