— Vetlanda är en ganska liten stad där alla känner alla. Det finns några som tror att vi är knäppa i huvudet, säger Anica.

— Fast vanligast är att folk gapar, säger Alexander.

— Eller att de stirrar som om ögonen ska poppa ut, säger Mattias.

Anica Schulze, Alexander Segerblom och Mattias Nilsson diskuterar hur de kan bli bemötta när de vistas utklädda på stan. De är nämligen medlemmar i föreningen Vetlanda cosplay och det innebär att det inte är ovanligt att se dem i lite annorlunda utstyrslar.

Sprider glädje

— Cosplay är att klä ut sig till olika karaktärer från spel, filmer eller böcker. Sedan handlar det mycket om att utveckla ett craftmanship, alltså att designa, bygga och sy sina egna kläder och tillbehör, säger Alexander, och fortsätter:

— Cosplay är glädje och att sprida glädje.

Medlemmarna i Vetlanda Cosplay träffas två gånger i veckan på Vetlanda workshop. Där bollar de kostymidéer och syr eller bygger outfits. Som del i att testa en färdig outfit brukar de ge sig ut på promenader ute i stan.

— Det är som en vanlig promenad, fast att vi är utklädda, säger Mattias.

Annons

I sommar kommer några av medlemmarna att åka på Närcon i Linköping, men innan dess stundar ett besök i Jönköping.

— Vi ska dit i slutet av april på en stor meet-up. Det innebär att cosplayare samlas, klär upp sig, umgås och går omkring på stan. Det brukar bli ganska stor uppslutning på meet-ups så vi väcker en hel del uppmärksamhet, säger Alexander.

Det var Alexander, ihop med en vän, som för två år sedan bestämde sig för att bilda en förening av intresset för cosplay.

Har utvecklats

Nu har Vetlanda cosplay hållit igång officiellt i över ett år och trots att de möter en hel del höjda ögonbryn älskar de friheten med att få vara någon annan för en liten stund.

— Jag började med cosplay för att jag tyckte vissa figurer var så coola att jag ville vara dem. I början köpte jag kläder, nu har jag börjat sy själv, säger Anica, som får medhåll av Mattias och Alexander när hon beskriver att det hon uppskattar med cosplay är att få vara kreativ och låta fantasin flöda.

Krävs sykunskap och kreativitet för att börja med cosplay?

— Nej. Man kan köpa dräkter och sedan bara komma hit för att umgås och prata med likasinnade, säger Anica.

— Jag kunde inte sy alls när jag började med det här, men man lär sig med tiden, säger Mattias.

TV: Vetlanda cosplay bjuder på en annorlunda modevisning.