I polisregion Öst där Östergötlands- och Jönköpings län ingår har man tagit emot cirka 70 samtal i helgen från folk som sett clowner.

— Det har fått orimliga proportioner och går inte att avfärda som skämt längre. Vi behöver inte mer oro i samhället, säger presstalesperson Fredrik Kliman.

Att skrämma folk är ofredande och kan ge fängelse. Finns tillhygge också handlar det om flera års fängelse. Därför uppmanar han skrämda att anmäla.

— Men detta tar resurser från polisen och tid från annat.

Polisen läxar upp

I fredagskväll hade en man med son klätt ut sig.

— När polisen kontrollerade dem blev sonen så rädd att han kissade på sig. Men polisen kommer att agera och det är inte alltid så behagligt, varnar Fredrik Kliman.

Ingen har åtalats ännu. I några fall har personer kontrollerats och erkänt att de varit på platsen. Ett antal unga män har fått ”uppläxningssamtal” av polisen.

Han varnar också för att clownerna själva kan bli attackerade.

Annons

— Är man utklädd kan man råka illa ut och bli skadad. Det är också lättare att slå en maskerad person.

Fredrik Kliman hoppas att clowntrenden svalnar åtminstone efter Halloween-helgen.

Har media bidragit till allt detta?

— Ja, absolut. Frågan är om vi också bidrar när vi uttalar oss. Samtidigt sprids det ju ändå i andra kanaler i sociala medier.

Lever sitt eget liv

Roland Persson är professor i psykologi vid Jönköping University.

Han tycker egentligen inte att det finns så mycket att säga om clownfenomenet.

”Företeelsen har blivit vad som vanligen kallas ett meme det vill säga en ide som lever sitt eget liv och utvecklas evolutionärt i bokstavlig bemärkelse. Det är slumpen som avgör vad som blir ett meme eller ej”, svarar han tidningen via e-post.

Eftersom slumpen avgör vad som ska bli en sån här trend eller fluga finns därmed heller ingen djupare förklaring till varför de dyker upp.

”Liksom ett meme kommer det att nå ett klimax och intresset därför kommer sedan att avta för att med tiden helt försvinna”, menar Roland Persson.