Njudungsgymnasiet har ansökt om att bli certifierat som motorbranschcollege och processen kommer att pågå under hela året. Certifieringen beskrivs som en kvalitetssäkring av utbildningen i samarbete med den lokala motorbranschen.

— Vi har redan många bitar på plats och vi ligger väl till. Men det viktiga i kråksången är egentligen inte certifieringen, utan arbetet vi kan göra tillsammans, säger Daniel Björketun, rektor på Njudungsgymnasiet .

Med stora pensionsavgångar under kommande år är återväxten viktig, menar företrädare för branschen, och samarbetet ska matcha utbildningen med branschens behov.

— Det är alltid en fördel att ha ett bra samarbete. Vi vill kunna tala väl om den lokala skolan och behålla folk på orten, säger en av branschens representanter, Morgan Johansson från Toyota i Vetlanda.

Framtidsyrken

Motorbranschen uppger att de under kommande år kommer att behöva anställa 5 800 personer. Samtidigt har fordons- och transportprogrammen på svenska gymnasier en nedåtgående trend med färre sökanden.

Annons

För att vända utvecklingen har fack och arbetsgivare gjort gemensam sak med en satsning på motorbranschcollege, utbildningar med nära samarbeten med branschen på orten.

— Vi vill tvätta utbildningen. Det handlar inte om att jobba i en skitig verkstad, utan det här är yrken med alla möjligheter att klättra. Karriärstegen är oändlig, säger branschutvecklare Marcus Ölin som arbetar för organisationen i Stockholm.

Utveckla kvalitet

Certifieringen, som bygger på sex kriterier, är ett sätt att höja kvaliteten och statusen för fordonstekniska gymnasieutbildningar. Gymnasieskolor i Västerås, Östersund, Örebro och Stockholm har varit del i pilotprojektet, men det finns ännu inga siffror som visar att intaget har ökat.

— Dialogen har varit positiv och vi tror att det har gett effekt, säger Marcus Ölin.

Processen för certifiering kan vara ett bra sätt för skolan att utvecklas, tror rektor Daniel Björketun.

— Det är sätt att titta på oss själva, att ta på sig någon annans glasögon, för att se vad vi gör bra och vad som kan bli bättre. Det är alltid nyttigt.

Förhoppningen är att Njudungsgymnasiets certifiering ska vara klar till hösten.

— Då blir det tårtkalas, utlovar Daniel Björketun.