Som son till en av grundarna till Björns bokhandel, Björn Nielsén, och som vd till bokförlaget Volante är det kanske inte särskilt konstigt att Tobias Nielsén tillsammans med sitt förlag nu öppnar sin första bokhandel.

Fakta: Björns bokhandel

1969 grundades Björns bokhandel av två Björn, Björn Nielsén och Björn Rydén. Året efte..

Fakta: Björns bokhandel

1969 grundades Björns bokhandel av två Björn, Björn Nielsén och Björn Rydén. Året efter flyttade de in i Iokalen i Vetlandas stadshus.

2003 tog Tomas Idh över verksamheten och i bokhandeln finns idag över 5000 titlar.

— Jag växte ju i princip upp i en bokhandel så steget är inte så långt och jag tycker fortfarande att en bokhandel kan vara en magisk plats.

Skapa mötesplats

Bokhandeln är döpt till Gamla stans bokhandel då den är placerad mitt i Gamla stan i Stockholm. När Tobias beskriver bokhandeln liknar han det med ett vardagsrum. Ett vardagsrum som man kan bjuda in alla bokslukare till, fast detta vardagsrum har även en scen.

Annons

— Vi vill skapa en mötesplats, det är viktigt med en plats där det händer saker.

Välkända namn

Volante publicerar ett 30-tal böcker om året varav flera är skrivna av välkända namn som komikern Jesper Rönndahl, programledaren Peter Jidhe och SVT:s Nils ”Snyggmeteorologen” Holmqvist. Rönndahl och Jihde är två utav dem som kommer att stå på bokhandelns scen och prata under vintern.

Att satsa på att utöka verksamheten med en bokhandel ser Tobias inga problem med, han ser ljust på pappersbokens framtid.

— Den lever i allra högsta grad. Sen utmanas den hela tiden av utbudet som finns runtomkring oss men det finns ingenting som är så prisvärt som en bok. Den kan förmedla kunskap eller en livshistoria på ett annat sätt och det finns tillräckligt många som inser det.

Måste våga

Utan att våga vinner man heller inget. När Tobias gick på Njudungsgymnasiet bestämde han sig för att skriva en uppsats inspirerad av James Joyce, helt utan skiljetecken. Uppsatsen han skrev skulle vara avgörande för slutbetyget. Han menar att svenskläraren Irma kunde ha sågat honom, men hon valde att uppmuntra och i stället försöka förstå vad han försökte åstadkomma. Han tackar i efterhand för det, för han har fortsatt på det sättet. Även nu med bokhandeln.

— Man måste testa, allting har en risk men det behöver inte vara en chansning.