Tidningen har tidigare skrivit om kommunens satsning i centrumplanen med blomlådor uppställda längs Storgatan. Genom sociala medier har Vetlandabor diskuterat intensivt sitt tycke kring blomlådorna och hur länge de kommer överleva då de inte är uppskattade av alla.

Läsarnas respons på blomlådorna

Sammanlagt 170 svar har inkommit på webbfrågan på vetlandaposten.se.

60 personer tycker "De är ..

Läsarnas respons på blomlådorna

Sammanlagt 170 svar har inkommit på webbfrågan på vetlandaposten.se.

60 personer tycker "De är fina. Det bra att hastigheten sänks" medan 110 personer tycker "Bedrövligt. Bort med dem".

Natten mellan lördag och söndag blev åtta av blomlådorna vandaliserade genom att någon vält ut blommor och jord.

– Det är tråkigt att det händer. Men samtidigt så hade vi viss aning att det kunde ske skadegörelse då vi är och rotar i det allmänna rummet. Det fanns alltså viss förhöjd risk, säger Björn Wiberg, projekteringschef för centrumplanen.

"Så onödigt"

Men alla Vetlandabor är inte emot kommunens blomlådor. I Facebookgruppen ”Du vet att du är från Vetlanda när...” finns kommentaren ”Så onödigt! Fattar dom inte att alla får va med och betala, hoppas nån har dom på kort. Blommorna var jättefina hjälper ju inte att sabotera”. På Twitter återfanns kommentaren ”Åkte genom vårt nydesignade centrum tidigare idag, konstaterar att jag tyvärr delar Vetlanda med vandaliserande idioter”.

Annons

Wiberg önskar att Vetlandabor kan ha visst tålamod och ge det lite tid med testperioden längs Storgatan.

– 7 000 fordon kör genom stan varje dag och omkring hälften av dem har inga ärenden där. Vi vill få bort genomfartstrafiken och göra en lugn miljö, säger han.

Liten omväg

Wiberg förklarar att under testperioden, som pågår fram tills i höst, studerar de vart trafiken tar vägen ifall de väljer att inte använda sig av Storgatan.

– De här bilarna måste ju ta vägen nånstans, för trafiken minskar inte. Det vi hittills upptäckt är ett litet orosmoment med transporter som sköter lastning och lossning av varor längs Storgatan. De behöver nu ta en liten omväg för att slippa problemen, säger Wiberg.

Från polisens sida ser de gärna att de Vetlandabor som känner ett missnöje över blomlådorna använder sig av andra verktyg.

– Det finns väl massor med olika sätt man kan utöva demokrati på utan att göra skadegörelse. Man behöver inte bryta mot lagen, säger Tommy Thorngren, polisen pressombud.