Det fanns en tid när det från Vetlandahåll pratades om att man måste spela i någon av de största klubbarna för att vara aktuell för blågult.

Pontus Blomberg

Ålder: 24 år.

Klubbar: Vetlanda BK

Drömresa: "Jag vet inte, har ..

Pontus Blomberg

Ålder: 24 år.

Klubbar: Vetlanda BK

Drömresa: "Jag vet inte, har inget sådär riktigt drömresemål. Men jag är ju såld på Thailand så får jag välja något så väljer jag att åka dit igen. Jag trivs där.

Dold talang: "Jag vet inte om jag har någon dold talang. Jag är ju en träningsprodukt. Jag får nog passa på den helt enkelt.

Ser helst på: "Jag gillar ju både film och serier. Just nu har jag precis börjat följa Sons of Anarchy.

Läser helst: VP–sporten och Bandypuls.

Vart ser du dig själv om fem år: "Den är tuff. Men som det ser ut just nu så är det väl i stil som det är just nu. Kanske lita annat på den civila sidan med jobb och dylikt. Spelar jag i VBK så ser jag ju ett VBK som tagit stora steg framåt och är en etablerad och stor klubb".

Om du får regissera din egen landslagsdebut, hur ser den ut: "Att vi vinner matchen och att jag är drivande i spelet. Att jag känner att jag är med och bidrar och visar att jag hör hemma där".

Den stundande landslagsveckan är ett tydligt tecken på att den tiden är förbi.

När Sverige tar emot Finland på fredag glider tre Vetlanda BK–spelare in på isen. Johan Löfstedt och Joakim Andersson har varit med förr och får nu även sällskap av det senaste tillskottet i landslaget – Pontus Blomberg.

– Det är ett bra facit för VBK och staden. Framförallt visar det att man inte behöver lämna för att få spela på den här nivån. Det är framför allt Jocke och Johan ett bevis på. Jag är ju bara debutant men jag får ju ändå vara med och känna på det här nu, säger den debuterande mittfältaren.

Vill inspirera

Pontus Blomberg har liksom Joakim Andersson varit moderklubben VBK trogen under hela karriären. Han har vandrat hela vägen från ungdomsbandyn upp till representationslaget och blivit en tongivande spelare i elitserien.

Nu hoppas 24–åringen att han kan vara en inspirationskälla för framtida VBK–löften.

– Absolut är det så. Det är bara hoppas att så många som möjligt förstår att det verkligen är så. Tre spelare i landslaget talar sitt tydliga språk och det tycker jag att man kan trycka på i föreningen redan i tidig ålder, säger Blomberg och fortsätter:

– Sen är det klart att vill man iväg och testa någon annanstans så ska man ju göra det. Men jag tycker inte man kan säga längre att man måste iväg för att nå toppen.

Har du själv funderat på att lämna någon gång?

– Nej, jag har aldrig haft dem tankarna att man måste iväg för att utvecklas. Jag har alltid känt att jag har gjort det här. Men hade jag någon gång känt att jag stod still, att det inte var givande att komma hit varje dag. Då hade jag kanske börjat fundera.

Pulsen stiger

När tidningen träffar Pontus Blomberg är det några dagar kvar till landslagsdebuten. VBK-mittfältaren är förhållandevis lugn inför det som komma skall.

Men det blir nog annorlunda framåt fredagkväll när isen ligger blank inför mötet med Finland – i hans egen hemmaborg.

– Det är ju skitcoolt såklart. Man kan knappt önska sig en mycket bättre debut. Det går ju inte. Men jag har inte hunnit fundera så mycket över det där ännu. Men jag kommer nog hinna få upp pulsen, det är jag övertygad om.

Vad har Svenne Olsson sagt till dig angående uttagningen?

Han ringde och berättade att han ville testa mig här nu i Vetlanda. Han sa väl mer eller mindre att han vill att jag gör samma saker som i VBK. Han vill se vad jag går för på den här nivån.

Annons

Det är en ganska tung och förtroendeingivande roll att få i ett landslag?

– Ja det är ju skitfränt. Det ska bli kul att få spela ihop med alla de här dunderstjärnorna och se om jag kan sätta upp dem i spel på samma sätt som jag sätter upp mina lagkompisar i VBK.

Claesson bakom rollen

Blombergs första steg mot landslaget togs förmodligen inför säsongen 2015/2016. Efter att ha inlett sin tid i A–laget som halv och sedan blivit uppflyttad på mittfältet skapade Jonas Claesson en skräddarsydd roll för Blomberg på mitten.

– Den utpräglade rollen var det Jonas som skolade om rejält. Innan var jag väl mer offensiv mittfältare och for fram lite på vinst och förlust. Nu är det lite mer tanke bakom allting.

Tror du att du hade suttit här utan den rollen?

– Det är omöjligt att svara på. Men jag har honom att tacka för mycket. Det ska jag inte säga annat om. Sen finns det ju hur många som helst att tacka för var man är idag. Folk som lyfte upp mig i A-laget, ledare man haft genom åren och så vidare. Men det är klart att det sätter sin prägel på att Jonas lyckades hitta den rätta positionen för mig.

Det var dock ingen kärlek vid första ögonkastet. Den inledande säsongen i nya rollen har Blomberg inga goda minnen från.

– Jag tyckte inte jag lyckades få ut mina egenskaper som jag är bra på. Jag fick fokusera på allting annat istället. Sen säsongen efter det lyckades jag hitta den balansen mycket bättre. Om jag gör det som är viktigast för laget så kommer jag att få utrymme att göra det jag är bra på också.

Revanschsuget VBK

Vid sidan av landslagsveckan har Blomberg och hans Vetlanda BK nyligen gått på is. Om ett par veckor startar den nya säsongen i gång på allvar med träningsmatcher och cupspel.

En säsong som Blomberg känner en stor revanschlust inför. Förra vintern blev långt ifrån vad han och VBK hade tänkt sig lagmässigt.

– Det är upp till var och en att ha den revanschen som största drivkraft i år. Jag tror alla minns hur jobbigt det kändes när det tog slut så tidigt i fjol.

Vad måste ni göra annorlunda i år?

– Jag tror vi måste bli mer ödmjuka inför varje uppgift. Mot topplagen är vi nästan alltid bra och då behåller vi ju den där ödmjukheten. Sen när vi möter de på pappret och i tabellen sämre lagen så tappar respekten och gör saker vi inte ska göra. Vi tror väl var och en att vi är bättre än vad vi är. Men vi är inte bättre när vi inte gör det vi ska.

Ni har tappat ett par namn men startmässigt känns det som ett starkare lag, håller du med?

– Det tycker jag också. Men sen är det alltid svårt att sitta och sia inför en säsong. Likadant träningsmässigt. Många frågar om vi kommer att vara starkare. Jag känner mig stark men sen om jag kommer vara det vet jag ju inte än, säger Blomberg och fortsätter:

– Men känslan är jättebra med spelarna vi har i truppen, fysen Thalin har lagt åt oss och snacket som Putte, Skorven och Andrej redan har börjat ha är också jättebra. Vi har alla förutsättningar och det finns ingenting att skylla på i alla fall.

Fotnot: Under landslagsveckan medverkar även VBK-fostrade Christoffer Edlund och VBK-bekantige Jesper Jonsson.