För nästan exakt ett år sedan, bara några dagar inför invigningen, hopade sig nervositeten bland de anställda på Östra köket.

— Det har varit jättesvårt men väldigt, väldigt spännande, säger Mohammed Abdulrahim.

— I början visste vi ju inte ens om Vetlanda skulle acceptera konceptet med mat inspirerat från Mellanöstern. Vi hade dessutom som mål att låta Vetlanda smaka på något nytt.

Lära sig svenska

Det har varit en snårig väg, men målet är nått.

— Vi försöker att hela tiden förnya menyn, ha olika kampanjer. Menyn anpassar vi sedan efter vad gästerna tycker, de har nämligen stort inflytande på allt vi gör, säger han.

Annons

Även Hoda Bostans beskriver att verksamhetens första år varit kämpigt, något som i huvudsak handlat om kommunikation. Hon hade endast bott i Sverige i fyra månader när restaurangen öppnade och hon hade redan från dag ett en enorm vilja att lära sig det svenska språket.

— Det är tack vare snälla personer som besökt oss som bidragit till att jag lärt mig fler och fler ord, säger hon, och fortsätter:

— Jag vill verkligen rikta ett stort tack till alla Vetlandas invånare som stått på vår sida och trott på oss.

Tårta till efterrätt

Trots att det varit tufft periodvis har de tagit sig igenom det första året, och de ser ljust på framtigen. Bland annat har de nu fler och fler besökare som reser långväga för att prova på deras mat.

— Det är många som kommer från exempelvis Värnamo, Nässjö och Växjö. De tycker maten är spännande och önskar att vi kunde öppna på fler ställen, säger Mohammed.

Att se över sådana möjligheter får vänta lite, för först är det dags för att fira Östra kökets ettårsdag med kalas hela dagen den 11 juli.

— Vi kommer att ha en buffé med alla möjliga rätter som kunder själva plockar från, och självklart ska vi ha tårta som efterrätt, säger Mohammed Abdulrahim, som även berättar att det i samband med firandet ska spelas in en reklamfilm i och utanför restaurangen.

LÄS MER: ”Man måste våga för att lyckas”