Alkoholkoncentrationen i mannens blod uppgick till 1,72 promille, i samband med färden. Under rättegången erkände mannen att han gjort sig skyldig till brott, men han hävdade att han varit tvungen att köra då han behövde ett bandage till sin skadade hand.

Mannen berättade bland annat att han hade druckit ett större antal öl den aktuella kvällen, i oktober förra året, och att han senare skar sig i handen med en kniv. Eftersom han inte hade något lämpligt bandage hemma beslutade han sig för att ta bilen och åka till en släkting för att få hjälp med omplåstringen. På vägen tillbaka ska bandaget ha lossnat vilket, enligt mannen, fick till följd att han körde av vägen.

Olyckan inträffade på Västra Esplanaden i Sävsjö. Åklagaren ansåg under rättegången att det rörde sig om grovt rattfylleri, dels med tanke på den höga alkoholkoncentrationen i mannens blod dels då ”körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att han på den angivna vägen förlorat herraväldet över fordonet och han kört av vägen, genom staket och in i en villaträdgård”.

Eksjö tingsrätt delar åklagarens uppfattning. Mannen, som inte tidigare förekommer i belastningsregistret, dömdes således för grovt rattfylleri. ”Med hänsyn till den förhållandevis höga alkoholkoncentrationen och då mannen kört en längre sträcka i centrala Sävsjö samt därtill förlorat kontrollen över fordonet, ska påföljden bestämmas till fängelse” står det i tingsrättens dom.

Annons

Straffet bestämdes till en månads fängelse.