För ett tag sedan fick Bielke på mejl en länk från Adlibris. Länken gick till ”höstens bästa faktaböcker”. Det är en hel del böcker som hamnat där, bland annat Fredrik Reinfeldts ”Halvvägs” men också Tilde de Paula Ebys ”Tiden läker inga sår”.

— Böckerna är indelade i olika kategorier. Min hamnar i kategorin Populärpsykologi och skrivarhandböcker. Där är ”Skrivande röster” den enda utnämda i den kategorin, säger Vetlandaförfattaren.

Annons

— Det här urvalet gör Adlibris själva, det är inga bokförlag som trycker på vilket gör det hela roligare, fortsätter hon.

Maria Bielke von Sydow har själv läst mängder med skrivhandböcker men tycker att hennes skiljer sig från andras, då hon låter deltagare från egna skrivkurser medverka med texter.

”Skrivande röster står sig bra i konkurrensen. Upplägget är välstrukturerat och informationen är lättillgänglig. Bielkes motto är ”just do it”. Det är bättre at lära sig genom att försöka göra något än att inte göra någonting alls” skriver exempelvis Elisabeth Brännström i Tidningen Kulturen om Bielkes bok.

Brännström skriver vidare att råden till de blivande skribenterna är handfasta och enkla och att hon själv testat några med gott resultat.

— Att eleverna delar med sig av sina skriverfarenheter är en nyckel till framgång. Det är ingen ”von oben”-bok, utan en personlig där jag uppmanar läsaren att ta tag i sin skrivlust, fortsätter Maria Bielke von Sydow.

Hon bjuder på ett komplett skrivkurs-upplägg.

— Hur man ska göra själv, eller tillsammans i ett gäng, säger Bielke.