En nyhet för Smålands litteraturfestival, Smålit, var att årets migrantpris delades ut under invigningen i Jönköping. Pooneh Rohi tog emot priset på 50 000 kronor och passade på att läsa ett stycke ur sin nya novell "Kräftfångst".

Sedan var Smålit invigt och det fullspäckade programmet drog i gång.

Fler besökare än någonsin

Temat för årets festival var landsbygd. Det syntes bland annat genom mediedebatten med fokus på journalistik utanför storstäder. Hembygdsföreningar och Hall Medias fotografer hade fotoutställningar på temat och flera seminarier behandlade ämnet.

Rebecca Lidén, festivalkoordinator, berättar att Smålit har vuxit för varje år och under lördagen kom det över 4 000 besökare.

— Det kändes att det var fler besökare än någonsin. Det var konstant fullt överallt, säger hon.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Unga kvinnor i litteraturen

På eftermiddagen diskuterade författarna Melody Farshin, Maria Maunsbach och Lisa Bjärbo hur det är att leva som ung kvinna i dag och hur det speglas i deras böcker.

I Melody Farshins bok jämför sig huvudpersonen med sin tvillingbror Ali.

— Hennes frihet är mer begränsad än hans, det förväntas något annat av en kvinna. Jag och mina vänner har paketerats till att bli de perfekta flickorna, säger hon.

Hon berättar att hon vill hålla sig till hur verkligheten ser ut i sina böcker. De andra håller med.

Annons

Lisa Bjärbos romanfigur brottas med känslan av att inte passa in.

— Hon är en blyg person som inte passar in i normen att vara utåtriktad och göra sin röst hörd. Du förväntas ta plats som kvinna i dag, säger Lisa Bjärbo.

Signerade böcker

Flera författare var på plats under dagen för att signera böcker och prata med besökarna.

Birgitta Ljungberg passade på att köpa ett signerat exemplar av boken "Doris drar" av författaren Pija Lindenbaum.

— Den är till mitt barnbarn. Vi har läst de andra böckerna om Gittan, de är roliga, säger Birgitta Ljungberg.

På kvällen var det författarscen på Spira. Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund samtalade med författarna Ann Cleeves, Jonas Hassen Khemiri, Björn Larsson och Sara Stridsberg.

Smålands litteraturfestival flyttar mellan olika städer under fyra dagar och arrangerades även i Värnamo, Nässjö och Tranås.