Under torsdagen sågs en berguv i centrala Bodafors. Många ville se berguven på nära håll när den lugnt åt upp en liten igelkott.

Runt 17-tiden kontaktades fågelskådaren Martin Heinrich från Nässjö fågelklubb som sedan larmade ut observationen till andra fågelskådare.

– Jag satt och spelade Backgammon med min fru och ville dra direkt [till berguven], men spelade klart partiet i alla fall, säger Jimmy Bekkevold, som var en av de fågelskådare som var först på plats.

– Jag ställde upp min kikare, berguven satt på taket till ett radhus. Till en början var jag nog fem-sex meter ifrån, berättar också Jimmy.

Annons

Många nyfikna samlades på Allégatan för att beskåda berguven. Berguvar är fridlysta i Sverige och även om de inte är helt ovanliga så är de främst nattaktiva och under torsdagen ville många ta chansen att beskåda den mäktiga uven på nära håll.

– Han som bodde i huset visste inget, utan började undra vart allt folk kom från. När han gick ut för att se vad som hände så var han max fyra meter ifrån berguven som satt och åt på sin igelkott, berättar Jimmy.

Berguven ska ha suttit på flera olika tak i grannskapet under gårdagen.

Hässleuv eller hässelhu'n?

Berguven har ofta kallats "uv" eller "uf". Den har ibland också gått under namnet hässleuv elle..

Hässleuv eller hässelhu'n?

Berguven har ofta kallats "uv" eller "uf". Den har ibland också gått under namnet hässleuv eller hässelhu'n i Småland.

Har du sett någon berguv tidigare?

– En gång tidigare i Skåne men det var på långt håll. Nu var det så nära och dessutom på dagtid. Det här var verkligen fantastisk! Det finns rapporter om att man såg en berguv i Vetlanda i onsdags, kan kanske vara samma individ, funderar Jimmy vidare.

Hur ska man som privatperson göra om man ser något likade men kanske inte riktigt säker på om det är en berguv?

– På artportalen.se kan man lägga in foton och nummer så kan man tipsa andra och fågelskådare kan ringa upp, säger Jimmy.

FOTNOT: I videon ovan kan du se när Berguven intar sitt skrovmål - en liten igelkott.