Under tisdagsförmiddagen intog barnen scenen vid Bibliotekstorget. Dansande rörde de sig till musiken, som passande nog handlade om att röra på kroppen. Vid scenkanten stod Yvonne Karlsson, en av personerna som under dagarna har hand om några av de glada barnen uppe på scenen. Anledningen till att gruppen dansade var självklar. De firade ju Förskolehemmens dag.

– Vi är här först, sedan kommer glassbilen med glass och efter det har vi beställt pizza, säger Yvonne Karlsson.

Yvonne tar under dagarna emot barn i sitt hem, i stället för att de kanske skulle gått på förskola. I 12 år har hon jobbat med det, någonting hon inte ångrar.

– I början hade min sambo små barn hemma och det här kändes roligt. Jag har tidigare jobbat inom industri och där trivdes jag inte alls.

Familjehemmens dag ska egentligen firas på torsdag, men i Vetlanda valde man att fira under tisdagen i stället.
Foto: Nellie Andersson

Yvonne är inte ensam bland dagbarnvårdarna att trivas med sitt jobb.

– Jag började för 40 år sedan och ångrar inte en dag. Du lär inte bara känna barnet, utan hela familjen, säger Christina Carlman som också är dagbarnvårdare.

Barnen tillsammans med sina dagbarnvårdare är inte bara i centrala stan för att fira, utan också för att visa att de finns.

– Det är viktigt att vi syns. Alla barn kanske inte trivs i en stor grupp och då är vi ett alternativ, säger Yvonne Karlsson.