När Martin Kertész barn ville ha en ballongclown på sitt kalas gick han för att köpa sig handpump och en påse ballonger. Till barnen och deras kompisars stora förtjusning lärde han sig att forma ballongerna till svärd, hundar och katter.

När han stötte på en skicklig ballongkonstnär på Vetlandadagarna 2006 blev han mäkta imponerad. Inspirerad till att ta sitt eget intresse vidare gick han och köpte sig bättre ballonger och en ny handpump. Kort därefter bjöds han in till en kurs i Stockholm.

Certifierad ballongartist

Sedan 2010 är Martin en av drygt 15 certifierade ballongartister som finns i Sverige. Under utbildningen fick han lära sig konsten att dekorera med ballonger, färgkoordinera och om prissättning. Trots de många kurserna och utbildningarna han har gått genom åren är ballongkonstnär inget han kan försörja sig som.

– Som ballongartist har jag vanligtvis 15 jobb inbokade varje år. Jag skulle vilja leva av det men i nuläget är inte det möjligt eftersom inte jag har någon sponsor. Fram tills dess får jag nöja mig med att driva mitt och min fru Melindas hobbyföretag, säger han.

Världsrekordförsök

Martin berättar att ballongartisteriet är hans stora passion och att han hela tiden vill fortsätta utvecklas. När han såg att Lily Tan, en kändis bland ballongkonstnärer, skulle åka från Singapore till Norge för att hålla en kurs där, var han inte sen att anmäla sig. Efter att läst igenom inbjudan lite noggrannare fick han se att att de dessutom skulle försöka att bräcka ett världsrekord.

Annons

– Världsrekordet vi ska försöka slå är en ballongbåge på 326 meter. Rekordet sattes i USA för några år sedan. Nu ska vi slå det genom att få ihop en båge på 350 meter. Det kommer att vara 30 personer som hjälps åt att bygga. Vi räknar med att det kommer krävas 8000 ballonger och nio timmar innan vi är klara, berättar han.

Världsrekordförsöket äger rum nästa fredag. Guinness rekordbok kommer att vara på plats för att övervaka.