I oktober bokdebuterar Anton Lundholm med ”Välkommen in i min garderob”. Boken är en självbiografisk berättelse om att vara gay och kristen.

VP lyfter hbtq-frågor

Vecka 37 arrangerar Vetlanda kommun Regnbågsveckan för att lyfta frågor som rör situationen oc..

VP lyfter hbtq-frågor

Vecka 37 arrangerar Vetlanda kommun Regnbågsveckan för att lyfta frågor som rör situationen och rättigheter för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. Tidningen hakar på genom en artikelserie om hbtq-frågor.

Anton bor numera i Järfälla men har följt debatten kring Regnbågsveckan i Vetlanda.

— Jag har ingen lust att debattera. Men för dem som är beredda att lyssna innan de pratar berättar jag gärna min historia, säger han.

— Jag har inget problem med dem som tycker annorlunda, det är jag van vid. Jag har också haft extrema åsikter.

Fin uppväxt

Anton Lundholm berättar varmt om sin frikyrkliga uppväxt i Vrigstad.

— Jag hade vänner inom alla kyrkor, även Svenska kyrkan. Det var en väldigt trygg uppväxt och jag var verkligen accepterad på alla sätt.

Han beskriver hur han själv länge var en konservativ, mycket engagerad kristen.

När han med tiden insåg att han inte blev förälskad i tjejer utan i killar, var han övertygad om att detta var fel. Han läste böcker och kom i kontakt med personer som menade att det gick att bli botad från homosexualitet.

”Kunde varit jag”

Han beskriver hur han, för att trycka tillbaka sina känslor, blev en av de ivrigaste på barrikaderna mot samkönade äktenskap.

Annons

— Nu när jag läser något riktigt hatiskt och hårt i en tidning tänker jag att det kunde ha varit jag som skrivit så.

— Jag kunde lika gärna ha stått där på andra sidan. Jag har alltid varit en sådan radikal kristen som tänkt allt eller inget.

Lång resa

Anton gick ett år på bibelskola och var en tid volontär i Sydafrika. Han flyttade så småningom till Stockholm och utbildade sig till pastor.

— När jag var 28 år, träffade jag en kille som jag bara pang blev kär i. Jag sa upp mig från jobbet jag hade inom kyrkan, för jag trodde på allvar att jag gjort något fel när jag kom ut. Att jag skulle dra med mig andra till helvetet.

— Efter det började resan mot att acceptera den jag är. Jag bara kände att jag inte ville ljuga längre.

Från familjen mötte han bara kärlek från första stund.

— Jag var otroligt orolig när jag ringde hem och sa att jag hade en pojkvän.

Anton hade hört så många berättelser om familjer som vänt homosexuella ryggen att han trodde att det var så för alla. Men så var det lyckligtvis inte alls för honom.

Skrev sig fri

För att bearbeta sina upplevelser började han skriva.

— När jag började skriva kände jag för första gången på flera år en stark känsla av att jag var på rätt plats. Jag tolkade det som om Gud var med mig.

— Jag vill gärna vara en bro mellan den konservativa frikyrkan och gayvärlden, säger han.

Anton fick sitt manus antaget av Libris förlag och boken kommer ut i oktober.

— Jag välkomnar alla in i min garderob. Att titta ut genom mitt fönster tror jag kan ge en infallsvinkel som inte alla har, säger han.