Under hösten arrangerar Anhörigstödet i Sävsjö föreläsningar på Brygghörnan om hur det är att vara anhörig till någon som är psykiskt eller fysiskt sjuk, äldre, har problem med missbruk eller kanske en funktionsnedsättning. Idén föddes inom Anhörigrådet.

Temakvällar: när livet vänder

Tid: 18.30, 7 september, 12 oktober, 2 november, 30 november.

Plats: Mötesplats Brygghörn..

Temakvällar: när livet vänder

Tid: 18.30, 7 september, 12 oktober, 2 november, 30 november.

Plats: Mötesplats Brygghörnan Sävsjö

Frågor: ring 0382-15483

Annika Zetterheim inspirerades av programmet När livet vänder, som visats på SVT, och föreslog att man skulle ordna temakvällar i samma stil, där man intervjuade och berättade om de tvära vändningar som livet tar ibland, och hur man påverkas som anhörig. Flera inom gruppen nappade genast. Själv ska Annika berätta om att ha ett barn med funktionshinder.

— Det är inte lätt, men det går, säger hon.

Nå ut till fler

Anhörigsamordnare Madeleine Sjöstrand berättar att de anhöriga i kommunen har fått information om träffarna, men hon hoppas att man ska nå ut till fler. Många har kanske en nära vän som de vill stötta, utan att vara en av de närmast anhöriga. Då kan man passa på att gå på temakvällarna.

Annons

Barbro Wisén och Ursula Gidenstam ska tillsammans berätta om hur det är att ta avsked efter ett långt liv tillsammans med sin partner, och inte få åldras tillsammans.

— Det ska bli spännande att berätta för varandra, att det inte bara är professionella som berättar, säger Ursula.

Hon och de andra som ska berätta om sina erfarenheter tror att det är mycket värt att någon sätter egna ord på sina berättelser, och att det ger en mer nyanserad bild än när professionella föreläsare förklarar. Lennart Ljungqvist, som tillsammans med sin fru Birgitta ska berätta om hur livet påverkades när hon drabbades av stroke, betonar att det inte nödvändigtvis handlar om att vara en förebild.

— Vi vill kunna ge hopp och bidra med erfarenheter, säger han.

Det är därför de ställt upp på temakvällarna, för att bidra med sina egna erfarenheter och lyfta mycket av det goda som ändå kan komma med det onda.

— Man måste ha kvar nyfikenheten och intresset för livet. Man måste visa andra att man kan leva ett helt liv, om än annorlunda, säger Ursula.