Sveriges kommuner och landsting levererar ett glädjande besked i sin årsrapport för vård och omsorg 2017. I rapporten visar det sig att Vetlanda kommun hamnar på tredje plats i landet gällande aktiviteter för äldre. Med 68 procent missar de en delad första plats med bara en procent. Första platsen knep Skurup och Lessebos kommuner som båda hamnade på 69 procent.

Catarina Svensson är aktivitetsledare på Vilans äldreboende i Vetlanda kommun och är både glad och stolt över beskedet.

– Det är jätteroligt! Vi pratade om det senast igår att det nästan alltid måste sparas in på saker, och aktiviteter för äldre är inte lagstadgat. Så att få en sådan placering är ju ett jätteplus för kommunen. Så länge man lever vill man ha en aktiv vardag, säger hon.

Varierande aktiviteter

Kommunen har satsat mycket på att ha varierande aktiviteter för de äldre utifrån varje individs kapacitet. Svensson berättar att vissa som känner sig piggare har tillgång till vissa aktiviteter, och de som kanske lider av någon sjukdom har möjlighet att ta del av andra.

– Vi har aktiviteter varje dag i veckan. Nu i eftermiddag ska vi till exempel spela boule innan fotbollen som många vill se!

Andra aktiviteter som erbjuds är bland annat bingo, gymnastik, promenader, filmvisning och tidningsläsning. Vissa kvällar har de även fester med middagar, och Catarina konstaterar att det är viktigt att även äldre får möjligheter till att få göra sig fina och klä upp sig.

Annons

"Sjunga är jättekul"

För att fånga in de övriga 32 procenten som de inte riktigt nått fram till ser Svensson gärna att man arbetar vidare med individanpassning och ser varje människa. Att ingen ska behöva känna sig ensam, och att alla har tillgång till roliga aktiviteter. Något som är extra roligt för de äldre på Vilans äldreboende är att de får delta i en kör som leds av Catarina.

– Vi kallar kören för Vilancia. Vi övar på boendet och åker sedan ut till andra boenden och uppträder. Att sjunga tycker de är jättekul!

SKL