2018 kommer nästa riksdagsval att ske och likaså kommunval. Vetlandapensionärerna vill också vara med och påverka men likaså höra hur politikerna tänker kring äldrefrågorna. Under torsdagskvällen fick de chansen då Kommunala pensionärsrådet (KPR) frågade ut Ejlon Johansson (L), Rune Solid (L), Viveka Jarflod (V), Carina Strömbäck (V), Tommy Bengtsson (V), Dan Ljungström (C) och Stig-Göran Fransson (C).

— Det här är jätteviktigt för oss. Annars får vi ju ofta känslan att det inte händer så mycket, säger ordförande för KPR, Lennart Carlsson.

Vill se förändringar

Annons

Med sig hade han representanter från SPF Seniorerna, Riksförbundet Pensionärs Gemenskap (RPG) och Pensionärernas riksorganisation (PRO). Samt en stor grupp pensionärer som kommit för att höra vad politikerna hade att säga.

— Det är bra att allmänheten kommer och lyssnar och ställer frågor. Och att de ställer samma frågor, för när de gör det redogör politikerna och man ser vad som har förändrats, menar Paul Andersson, PRO.

Boenden och bostäder

Diskussionen ägde rum kring några av de frågor som KPR tyckt var viktigast. En av de första frågorna som ställdes var om tillgången till särskilda boenden och korttidsboenden. Flera av politikerna menade att det var en svår nöt att knäcka men att man måste se långsiktigt för att skapa de platser som behövs. Pensionärerna frågade även om tillgång till bredband och fiber på boenden samt bostadsförsörjning för de äldre.

Inför våren ska ett liknande möte göras.

— Då blir det en ny omgång och då får de redovisa sina valprogram och vi kan se om de tagit med de frågor vi pratat om, säger Carlsson.

PRO