Boende på Mogärde seniorboende och aktiveringsledare Eva Engmalm uttrycker oro över ryktena om att aktiveringen på seniorboendet ska läggas ned.

— Varför ska man spara på det där lilla som ger så mycket? Har man en gång lagt ned något är det svårt att bygga upp det igen. Jag har dock svårt att tänka mig att det blir en nedläggning. Jag vill inte tro att det är plånboken som styr, sa Engmalm bland annat.

Oerhört värdefullt

Tommy Bohman (S), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, begav sig under tisdagen till Mogärde seniorboendet för att ta ett samtal med aktiveringsledare Eva Engmalm, med anledning av artikeln.

Annons

— Det finns inget konkret som säger att vi ska lägga ned aktiveringen, men frågan har kommit upp, medger Bohman.

Han påtalar att Mogärde inte längre är ett särskilt boende.

— Normalt sett finns inte aktivering på ett seniorboende i den omfattning som det gör på Mogärde. Det pågår inga diskussioner om att lägga ned aktiveringar på särskilda boenden i kommunen, men detta är alltså ett seniorboende, formellt sett ett hyreshus, säger Bohman och fortsätter:

— Däremot har jag inte hört någon som vill lägga ned aktiveringen. För de som nyttjar aktiveringen är det oerhört värdefullt att detta finns och det skulle vara väldigt negativt om det skulle försvinna.

Beslut kan tas

Tommy Bohman framhåller att vård- och omsorgsnämnden haft en ansträngd ekonomi, och att kostnaderna fortsätter att öka.

— Till sist måste vi titta på vad man kan göra för besparingar i förvaltningen. Alla vill nog helst se att verksamheten kommer att vara kvar och när vård- och omsorgsnämnden sammanträder på torsdag kommer detta att diskuteras, säger Bohman och fortsätter:

— Det är inte omöjligt att vi kommer ta ett beslut hur vi ska gå vidare på torsdag. Förhoppningen är att vi tillsammans med hyresvärden Witalabostäder kommer fram till en bra lösning.