Totalt rör det sig om ett drygt 30-tal anmälningar som nu läggs ned, något som P4 Jönköping var först med att berätta. Niclas Abrahamsson är Polisens förundersökningsledare på bedrägerigruppen i Jönköping och han bekräftar att förundersökningen har lagts ned.

Läs mer: Tandklinik stängs – patienters liv var i fara

Läs också: Efter stängningen: Ytterligare 14 klagomål på 24 Karat

– Parterna är inte överens men det här rör en affärsöverenskommelse mellan dem. Det är möjligt att det finns en dålig affärsmoral och -etik hos företaget men samtidigt har de som anmält inte lidit någon skada. De har anmält att företaget försöker kräva pengar för något som de redan har betalat och det är rätt att man anmäler sådant men att de inte lidit skada spelar förstås in på beslutet att lägga ner förundersökningen.

Annons

Kommer man öppna upp förundersökningen igen om det kommer fram nya bevis?

– Polisen kan inte utreda allt och i det här fallet har jag bedömt att det inte finns förutsättningar att utreda vidare. Men det är klart att om det inkommer nya uppgifter gör vi en bedömning om att öppna den igen men i nuläget har jag svårt att se vad det skulle vara.

Utredningarna som Inspektionen för vård och omsorg genomför mot 24 Karat pågår fortfarande.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har dock fortfarande sina utredningar mot kliniken öppna där man både utreder enskilda patientklagomål och flera ärenden mot verksamheten gällande personal och verksamheten som sådan.

I somras meddelade 24 Karat att de inte planerar att öppna verksamheten när det tillfälliga verksamhetsförbud som gällde fram till sista juli gick ut och det här kan påverka utredningen hos IVO, säger utredaren Ellinor Hedberg.

Läs mer: Anmälda tandläkarklinikens ägare: "De ljuger!"

– Ärendet är fortfarande under utredning men eftersom det inte pågår någon verksamhet finns det i nuläget ingen patientsäkerhetsrisk. Om det sedan påverkar utredningen att de inte ska öppna igen är något vi får ta ställning till framöver.

Vad händer med de enskilda klagomålen?

– Utredningen fortsätter som vanligt i de enskilda ärendena.