Annons

1177 kan bli som en nätdoktor

1177 kan bli som en nätdoktor

Politiker vill se kortare väntetid hos 1177 Vårdguiden och har träffat ledningen som visade en förbättring. Men 1177 ska också utvecklas till att kunna ta över nätläkarnas uppdrag. Artificiell intelligens ska hjälpa till att ställa diagnoser och guida till rätt vård.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Elsa ska lära oss att bli digitala i vården

Tvekar du att använda dator för att komma i kontakt med vården? Snart kan du få tips och stöd av digitala coacher. 80-åriga Elsa Ask i Jönköping är en av de första i länet.
– Om jag kan lära mig detta så kan andra också göra det. Sen behövs en daglig dos av datorn så man inte glömmer bort hur man gör, säger hon.
Länet

1177 kan bli som en nätdoktor

Politiker vill se kortare väntetid hos 1177 Vårdguiden och har träffat ledningen som visade en förbättring. Men 1177 ska också utvecklas till att kunna ta över nätläkarnas uppdrag. Artificiell intelligens ska hjälpa till att ställa diagnoser och guida till rätt vård.

Anette är lotsen till framtidens hälso- och sjukvård i länet

Kanske är det så att Anette Nilsson nu står inför sin hittills största utmaning i jobbet. Hälso- och sjukvården ska ändras från grunden och det är hon som ska lotsa invånare, patienter och anställda in i framtidens vård. Det innebär mer eget ansvar för individer och en stor omställning för de anställda.
– Men jag gör ju inte det här själv, det är vi alla som tillsammans ska göra förändringen, säger hon.

Politikerna överens om färre slutenvårdplatser i framtiden

Regionens politiker är överens om att framtidens vård kommer se annorlunda ut. Huruvida nedskärningar i personal är aktuella i samband med effektiviseringar genom digitalisering är de däremot oense om.

Framtidens vård närmare hemmet

Genom att ökat fokus på prevention och digitalisering kan i framtiden en tredjedel av Sveriges slutenvårdplatser tas bort enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting.

Har du en idé som förbättrar vården?

Har du en idé som kan göra sjukvården bättre? Snart kommer en portal där idéer kan tankas in, prövas och kanske förverkligas. Forskare och experter kan hjälpa till.

Vita fläckar hotar välfärdens utbyggnad

Många mil kablar återstår att gräva ner för den digitala välfärdstekniken. Det finns vita fläckar över hela landet och samordning behövs för att gräva effektivt över kommun- och länsgränser. Flera kommuner i länet uppger att de inte klarar regeringens bredbandsmål.

Nu är vården bara ett knapptryck bort

Att boka tid, läsa journalen och prata med doktorn utan att behöva åka hemifrån är bara början av digitaliserad hälso- och sjukvård. Hur den ser ut om några år går inte att säga säkert.

Watson prövas inom cancervården

Regionen kan bli först av landstingen i landet att pröva superdatorn Watson inom cancerdiagnostik. Onkologer fick nyligen uppdraget och försöket gäller också landstingen i Kalmar och Östergötland.

Sju frågor om e-hälsa

Anders Ekholm är vice vd vid Institutet för framtidsstudier som har gjort en rapport om hälsa i en digital tid. Visionerna utmanar och vi ställer några raka frågor angående rapporten.

Vanliga influensan ligger lågt i år

Mitt i februari brukar den vanliga influensan härja som mest. Men den ligger på en ovanligt låg nivå och smittskyddsläkare i hela landet är konfunderade.
– Vi förstår oss inte riktigt på det, säger Malin Bengnér för Jönköpings län.

TK Orwak ett steg närmare padelbanor

TK Orwak hoppades på ett snabbt besked från kommunen om möjligheten att få tillgång till mark för två padelbanor. Kommunstyrelsen har nu beslutat att ge mark- och exploateringsstrateg Åsa Elmersson i uppdrag att tillsammans med TK Orwak ta fram ett avtal och hitta en lämplig plats för padelbanorna.

Nya uppgifter om ägarbyte av Hall Media

Ännu en gång förekommer uppgifter om ägarbyte på Hall Media. Enligt Dagens Media ser företaget ut att få norska ägare.
Man hävdar att Amedia och Polaris är inne i affären. Den ska dock ha försenats av säljarens höga prisförväntan.

Aneby har åter haft besök av varg – spillning hittad i östra kommundelen

I slutet av januari upptäcktes spillning av ett rovdjur i storskogen öster om Aneby. DNA-analysen visar att det rör sig om en varg, möjligen en tik.

TV: Hans sådd dränks av vattnet

Runt om i länet är det just nu höga vattenflöden och översvämningar just nu. En å vid Forsheda i Värnamo kommun har svämmat över och i år drabbar det lantbrukarna i området extra hårt.
Stora delar av Anders Gustavssons åkrar i byn Fänestad står helt under vatten. I tv-klippet berättar han om hur det kan slå mot sådden.

Ledare: Löfven och Skolinspektionen verkar inte vara överens

Statsministern tycker att rektor kan tillåta att elever deltar i kulturskolans undervisning på skoltid. Det tycker inte Skolinspektionen att Gislaveds kommun får göra.

Wallin har vuxit in i rollen – skickar uppmaning till fansen

Gustav Wallin har vuxit in i kostymen snabbt.
För en tid sedan spelade han sin första VBK–match från start. Nu är han en nyckelspelare i ett SM–slutspel.
– Det är bara gå in och njuta, säger han.

Telefonbedragare försökte lura äldre man

En falsk polis försökte under tisdagen lura till sig pengar av en man i 85-årsåldern. – De är ofta extremt övertygande, säger Björn Öberg, polisens presstalesperson.
Artikel 2 av 19
Elsa ska lära oss att bli digitala i vården
Tillbaka till startsidan