Annons

Annons

Annons

krönikaMordet på Tove

Johan Hedberg
Därför publicerar Vetlanda-Posten namn och bild

Vetlanda-Posten fattar beslut kring namnpublicering i varje enskilt fall, men det finns en rad principer som vi förhåller oss till när vi beslutar att namnge exempelvis misstänkta eller dömda brottslingar.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Chefredaktör och ansvarig utgivare Johan Hedberg.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Huvudregeln är att Vetlanda-Posten inte publicerar namn eller bild på misstänkta eller dömda brottslingar. Ett tungt vägande skäl är att en publicering kan få negativa konsekvenser för oskyldiga närstående.

Men det finns undantag och mordet på 21-åriga Tove är ett sådant.

Detta är ett unikt rättsfall i svensk kriminalhistoria. Händelsen har fått en enorm uppmärksamhet och berört väldigt många människor. Allmänintresset är därför stort.

Annons

Annons

Brottet är särskilt allvarligt med tanke på sättet som de båda kvinnorna har hanterat kroppen efter Toves död. En av kvinnorna har till och med åkt tillbaka till platsen i skogen för att försöka dölja alla spår.

Under ett par veckor var tusentals människor ute och letade efter Tove. Samtidigt satt två unga kvinnor i häkte och förnekade all kännedom om Toves försvinnande. Efter 17 dagar hittade polisen kroppen men det skulle ändå dröja flera månader innan kvinnorna medgav att de flyttat på kroppen.

Med det sagda som grund publicerar Vetlanda-Posten i dag namn och bild på Johanna Jansson, 20, och Maja Hellman, 18, som båda är dömda till livstids fängelse.

LÄS MER: EXTRA: Båda kvinnorna döms till livstids fängelse efter mordet på Tove

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan