Annons

Annons

Annons

Estoniakatastrofen

Utredning: Ingen explosion på Estonia

Det finns inga tecken på en explosion ombord på Estonia visar haverikommissionernas preliminära rapport, enligt SVT.

Text

Den första sammansatta bilden av aktern på Estonia. Bild från juni 2022. Arkivbild.

Annons

Enligt rapporten så matchar bergsformationerna på havets botten de skador som man sett på Estonia, skriver SVT. Utredarna ser ingen anledning att ifrågasätta de slutsatser som rapporten från 1997 konstaterade.

Den nya rapporten konstaterar också, precis som den från 1997, att det bland annat funnits brister i bogvisiret. Det har påverkat fartygets sjödugligt.

Annons

Annons

Bakgrunden till de nya undersökningarna vid förlisningsplatsen, som inleddes sommaren 2021, är dokumentären "Estonia – fyndet som förändrar allt" som sändes 2020.

Två journalister genomförde i dokumentären med hjälp av en dykrobot filmningar vid Estonia. I serien visades bland annat ett okänt hål i skrovet på den förlista färjan, vilket blev starten för de nya undersökningarna.

Fakta

Fakta: Estonia

Färjan Estonia sjönk den 27 september 1994 på väg från Tallinn till Stockholm.

852 människor omkom i katastrofen, varav 501 var svenskar. 137 personer räddades.

Den internationella haverikommissionens viktigaste slutsats var att fästena och låsen till Estonias bogvisir varit underdimensionerade. När bogvisiret lossnade forsade stora mängder vatten in på bildäck och fick fartyget att kantra. Överlevare, anhöriga och andra engagerade personer har dock krävt att det snabba förloppet då fartyget sjönk måste utredas ytterligare.

Dokumentären "Estonia – fyndet som ändrar allt", som sändes på hösten 2020, väckte stor uppmärksamhet med bilder som visade ett tidigare okänt hål i färjans skrov på havsbotten.

Haverikommissionerna i Sverige, Finland och Estland gör nu en ny granskning av vad som hände. I november 2021 uppgav Statens haverikommission att de nya hål som upptäckts i skrovet troligen orsakats av klippor på havsbotten.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan