Annons

Annons

Annons

Höglandssjukhuset

Insändare
Personalkaoset på sjukhuset måste lösas nu

”Hur ska de kunna få sjuksköterskor att vilja börja jobba hos oss när regionen inte ger dem några resurser att arbeta med? Istället försöker arbetsgivaren hålla skenet uppe med en fin fasad men innanför, när du väl börjat jobba, då märker du att det är kaos.”

Så skriver dagens insändarskribent, som kräver att politikerna och sjukhusledningen nu agerar för att komma åt personalbristen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Tobias Karlsson

Annons

De senaste veckorna har det ett flertal gånger stått i tidningen om bemanningssituationen av sjuksköterskor i regionen. De som nämnts tidigare är bland annat Ryhovs akutmottagningen, ambulansen samt kirurgavdelningen i Eksjö. Men detta är inget problem som bara sker på deras arbetsplatser utan på merparten av avdelningarna inom regionens tre akutsjukhus. Baserat på alla de artiklar som skrivs i media kring vårdsituationen i Sverige förstår man även att detta är ett landsövergripande problem. Sjuksköterskebristen är ett faktum året runt men blir alltid extra tydlig i media inför sommaren.

Hur tänker just Region Jönköping lösa problemet? Jo, de styrande politikerna röstade ner ett förslag om extra ersättningar för de som ställer upp och jobbar när de egentligen skulle haft semester. Är det ett beslut som gör region Jönköping till ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare”? Risken för att fler sjuksköterskor flyr från regionen är överhängande efter denna sommar. Och patientsäkerheten? Den är hotad! Hur ska vi kunna bedriva akutsjukvård på våra tre sjukhus om det inte finns någon vårdpersonal?

Annons

Annons

Insändarskribenten menar att sjuksköterskebristen är ett landsövergripande problem.

Anställda på Höglandssjukhusets kirurgavdelning har nyligen slagit larm om arbetssituationen både i sommar och i framtiden.

Bild: Tobias Karlsson

Vår chef arbetar stenhårt med att försöka rekrytera nya medarbetare till slutenvården men det är hög konkurrens med privata och kommunala verksamheter där arbetsvillkor och lön är mer attraktivt. Hur ska de kunna få sjuksköterskor att vilja börja jobba hos oss när regionen inte ger dem några resurser att arbeta med? Istället försöker arbetsgivaren hålla skenet uppe med en fin fasad men innanför, när du väl börjat jobba, då märker du att det är kaos. Detta bidrar till att personal inte orkar stanna kvar på sina arbetsplatser och det genererar inte i mindre kostnader för regionen.

En bra grundbemanning och god personalpolitik skulle lösa regionens problem. Och för att få det måste det tyvärr kosta en av Sveriges rikaste regioner lite. Vårdpersonalen behöver hälsosamma scheman med möjlighet till återhämtning, då får du personal som känner sig uppskattad och som utför sitt jobb på ett patientsäkert sätt! Och jag lovar det blir mycket lättare att både behålla och rekrytera ny personal.

Annons

Det handlar om hur de styrande politikerna (S, MP, C, L, KD och BA) vill organisera ekonomin och vilka värden som ska vägleda oss i framtiden.

Annons

Nu krävs det att politikerna och sjukhusledningen gör en kraftansamling och agerar, och gör det nu!

Anonym

LÄS MER: Höglandssjukhusets problem med bemanningen blir en fråga för regionfullmäktige

LÄS MER: Kirurganställda slår larm inför sommaren och framtiden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan