Annons

Annons

Annons

Vetlanda Centrum

Insändare
Insändare: Vad håller på att hända i vår lilla stad Vetlanda?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vad håller på att hända i Vetlanda? Det undrar skribenten och illustrerar med denna bild. Bild: PRIVAT

Annons

I en tid då butiker och offentligt åtkomliga verksamheter har svårt att hålla stadens centrala delar vid liv som en attraktiv samlingsplats verkar en våg av bostadsbyggande vara på väg att för all framtid förändra stadsbilden och sudda ut möjligheten till ett levande centrum.

De centrala delarna av Vetlanda håller på att förtätas med höghusbostäder som leder till att stadskärnan mest blir en intressant plats för de med anknytning till privat boende, enskilda lokaler och fastighetsbolag. Idéer på åtta- till tiovåningshus verkar också finnas.

Småstadsidyllens tydligaste kännetecken, dess låga bebyggelse, småskalighet, korta avstånd och lugna tempo som medverkar till att människor nu och i framtiden väljer att stanna kvar eller lämna storstadsstressen, verkar vara på väg att raderas ut när bebyggelsen förtätas och växer på höjden. Kulturhus eller andra offentliga träffpunkter där kommunens människor kan mötas hinner kanske aldrig få plats eller ha någon anledning till att placeras i denna stadskärnas utökade bostadsområde.

Annons

Annons

Även på Vetlandas närliggande landsbygd hittar man anmärkningsvärd nybyggnation. Man kan se vår samtids typiska tätortsvillor uppföras utan någon som helst hänsyn till terrängens villkor, omgivningar eller byggnadstraditioner och därför gör häpnadsväckande djupa avtryck i den omkringliggande landsbygdsmiljön.

Ett annat exempel är Mellangårdens planerade bostadsområde med sina historiska anor från 1600-talet där Vetlanda kommun för första gången i historien omsorgsfullt utformat en detaljerad gestaltningsbeskrivning avsedd att förena det nya området med sitt ursprung. Hela området som varsamt planerats under en längre tid med ladugård och radhusbostäder i denna anda, verkar nu ändå vara på väg att omvandlas till mängdproducerade standardvolymer som saknar koppling till ambitionerna för området.

Vart är Vetlanda på väg?

Mitt tips till förändring är att börja med det allra viktigaste. Gör direkt plats för minst en heltidsanställd rådgivande stadsarkitekt som kontinuerligt kan hålla i flaggan och peka ut den röda tråd som leder till ett sammanhållet omsorgsfullt byggande i Vetlanda. Vi behöver göra vår lilla stad mer unik och intressant att besöka, bo och leva i.

Vetlanda har hantverkare i hundratal som kan verkställa en byggnation men ingen heltidsanställd stadsarkitekt. Det är på tiden att vi välkomnar en dirigent för stadens gestaltning.

Tommy Karlsson

Vetlanda

Vetlanda centrum förvandlas nu till bostadsområde utan tanke på att skapa träffpunkter i stadskärnan, menar skribenten. Bild: PRIVAT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan