Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Vilks och två poliser döda i trafikolycka i Småland

Konstnären Lars Vilks, 75, och två poliser omkom i en kollision med en lastbil på E4 vid Markaryd på söndagen. Det är ännu oklart vad som orsakade krocken. "Så outsägligt sorgligt", skriver kulturminister Amanda Lind (MP) på Twitter.

Bild: Anders Malmberg, Johan Nilsson/TT

Annons

Olyckan inträffade vid halv fyra-tiden på eftermiddagen när en lastbil krockade med en civil polisbil som poliserna och Lars Vilks färdades i. Både lastbilen och polisernas fordon fattade eld i samband med krocken.

Polisen bekräftade sent på kvällen för TT att Lars Vilks färdades i bilen.

– Vi utgår från att det är skyddspersonen och de två poliserna, och vi har underrättat anhöriga om det, sade polisens presstalesperson Calle Persson till TT.

Lars Vilks sambo bekräftade för Dagens Nyheter att Vilks har omkommit.

Kulturminister Amanda Lind (MP) beklagar Lars Vilks och polisernas bortgång.

"Oerhört tragiskt med trafikolyckan i Markaryd där konstnären Lars Vilks och två poliser omkommit. Lars Vilks som sedan 2010 tvingats leva i ofrihet på grund av att han gjort bruk av sin yttrandefrihet och sin konstnärliga frihet. Så outsägligt sorgligt att det skulle sluta såhär", skriver hon på Twitter.

Annons

Annons

Lastbilschauffören fördes med ambulans till sjukhus där han vårdas.

Bild: Johan Nilsson/TT

Bestörtning och sorg

"Det är med bestörtning och stor sorg jag tagit emot beskedet att våra två kollegor och vår skyddsperson omkommit i dag på eftermiddagen. Mina tankar går till anhöriga, familjer, vänner och arbetskamrater. Jag är också i kontakt med polisregion Syd för att försäkra mig om att de får det stöd de behöver i denna stund", säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

Det är oklart vad som orsakade krocken. Kvällsposten hänvisar till uppgifter om att polisfordonet kom över i det mötande körfältet och kilades fast under lastbilen.

Utredningen om polisens agerande vid olyckan leds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren. Olyckan utreds som vållande till annans död, men det finns ingen misstänkt person.

"Oerhört tragiskt"

Stefan Sintéus, chef för regionala utredningsenheten som ansvarar för personskyddet i polisregion Syd, säger i ett uttalande att det är en "oerhört tragisk händelse".

"Nu är det viktigt för oss alla att vi gör allt vi kan för att reda ut vad som hänt på platsen och vad orsakat kollisionen, samtidigt som vi tar hand om våra medarbetare", säger han.

Annons

Regionpolischefen i region Syd, Carina Persson säger i en kommentar på polisens hemsida:

"Att den person vi är satta att skydda och våra två kollegors liv slutar i denna tragedi är ogreppbart och outsägligt sorgligt. Mina varmaste tankar till vår skyddspersons anhöriga och våra kollegors familjer och närmaste arbetskamrater".

Annons

Även politiker – från Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till inrikesminister Mikael Damberg (S) – beklagar Vilks och de två polisernas bortgång.

”Vilken fruktansvärd tragedi. Jag tänker på de omkomnas familjer, nära anhöriga, vänner och kollegor. Två poliser som aldrig mer kommer hem efter jobbet, som omkom i arbetet med att försvara vår demokrati. Vila i frid, Lars Vilks och de båda poliserna”, skriver Centerpartiets ledare Annie Lööf på Twitter.

Polisen ska hålla presskonferens om händelsen klockan 10.15 på måndagen.

Utredningen av olyckan påverkar framkomligheten på E4, som ännu under tidig måndagsmorgon var avstängd vid olycksplatsen.

Foto: Carl Carlert / Nyhetsbilden.org

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy