Annons

Annons

Annons

Nässjö

Insändare
Insändare: Politik – spel utan spelregler i Nässjö

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Ett företag måste ha en vinnande affärsidé för att klara sig och överleva. Men vilken affärsidé/vision har ledande företrädare för Socialdemokraterna för Nässjö?” undrar skribenten.

Bild: Johanna Andersson

Annons

Vem blir politiker? Skälen kan vara många men en del ingående ingredienser är idealister med stark värdegrund som vill påverka/förändra/utveckla till det som personen upplever som bättre. Men någonstans går det ibland fel och med tiden kan maktbehov, egenintresse, bekvämlighet och planen för den egna inkomsten och pensionen väga tyngre.

Men dem som står för sina värderingar och tar strid för det de tror på måste man respektera för deras självständighet och integritet.

Att agera demokratiskt borde vara en förutsättning för en politiker och ett politiskt parti. Men det är en sak att vara ett parti i det demokratiska Sverige och där verka för demokrati på ett allmänt övergripande plan. Det är en annan sak att internt vara och förorda ett demokratiskt sätt att verka och hantera de frågor som partiet driver.

Annons

Annons

De som är drivna, talföra, högljudda eller de som skapar allianser kan få stort eller allt genomslag för sina åsikter och på det sättet styra och manipulera. Som jag läste i tidningen om Nässjö kan ju även partikamrater inom S bli utsatta för avhyvlingar. Ledaren och ledarstilen i partiet har stor betydelse och enligt artikeln om de två avgångna S-politikerna har det inte fungerat på ett demokratiskt sätt.

Det är inte enkelt att vara ledare/chef/främste företrädare. Av egen erfarenhet vet jag det, men då det inte finns några givna spelregler såsom på en arbetsplats kan det gå helt överstyr inom politiken.

På en arbetsplats gäller arbetsmiljölagen men inom politiken finns inget sådant. Kanske av den anledningen kan maktutövande och maktmissbruk pågå länge utan att något görs trots att många vet att det inte fungerar bra. Det gäller för partiets ledare att ha full kontroll över sin grupp och också stävja uppror och tysta kritiker. Det skapas en tystnadskultur eller ska vi säga fjäskkultur. Men vid någon punkt blir förtroendet förbrukat och genomskådat. På en arbetsplats finns lagar, förordningar, spelregler, stadgar eller vad man kallar det.

Varje parti har naturligtvis sina stadgar men i fallet med Socialdemokraterna i Nässjö verkar det som man hanterar och tolkar dem hur som helst, efter eget gottfinnande. Men som jag upplever hur politik hanteras verkar det som om en politiker måste vara beredd att rösta mot sitt samvete, och sina värderingar om ledaren säger det. Här gäller inga givna värderingar eller partiprogram utan det gäller att kunna vända kappan efter vinden eller i klartext rösta som man blir tillsagd. Och det förekommer väldigt ofta, skulle jag vilja påstå.

Annons

Annons

”För mig handlar mer om att vi i grunden inte sköter kommunen på rätt sätt, det känns som att vi sänker den i stället, säger Leif Ternstedt.”

Mycket allvarliga ord från en som varit med och haft insyn i Nässjös politik, inom maktsfären i 19 år. Det är precis så jag som Nässjöbo och tidigare politiker i Nässjö kan känna.

Vi satsar inte på vår framtid, våra barn och skolan. Mer och mer och mer ges till försörjningsstöd och löpande underhåll och bistånd i stället för investering för framtiden. Kanske har vi ingen framtid i Nässjö utan allt är här och nu? Det är inget nytt att socialbidrag och soc underskott inte bara åderlåter kommunen utan också utarmar skolan i Nässjö.

Det finns ingen källa att ösa ur så pengarna måste ju tas någonstans och alla verksamheter i Nässjö bidrar till att försörja dem som är beroende av sociala förmåner utan krav på motprestation.

Skolans roll och uppdrag är en framtidssatsning! För lite görs för att komma tillrätta med bidragen – inga krav ställs på att göra något i gengäld. Vem hjälper vi med detta? Ingen. Leif Ternstedt lyfter detta och det var också ett skäl till att undertecknad avgick från politiken. Riktigt allvarligt för BU i Nässjö är att två politiker med lång erfarenhet samtidigt avgår.

Ett företag måste ha en vinnande affärsidé för att klara sig och överleva. Men vilken affärsidé/vision har ledande företrädare för Socialdemokraterna för Nässjö? Vad vill Socialdemokraterna med Nässjö och Nässjös framtid? Låt höra.

Annika Arlbrant

Fotnot: Läs Socialdemokraternas svar i fredagens tidning och på vår sajt smd.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan