Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Ska kvinnorna avskaffas?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten vänder sig mot att ordet kvinna rensas bort från myndigheters vokabulär. Texten är en skärmdump från Försäkringskassans hemsida.

Bild: Arkivbild

Annons

I Sverige pågår en kamp med smått absurda förtecken. Där har ordet kvinna blivit så provocerande och kränkande att det måste rensas bort från det svenska språket och i olika myndigheters vokabulär. Det hela bottnar i den så kallade transfrågan och en ny syn på könet.

I alla tider har könet varit den beteckning som använts för att skilja på individer beroende på vilken typ av könsceller de producerar – ägg eller spermier.

Det finns två biologiska kön – man och kvinna (eller hanar och honor). Detta anses nu som förlegat, i stället ska könet nu definieras som något man upplever, oavsett hur kroppen är skapt. Och orden man, kvinna, pojke, flicka blir plötsligt tabu. På en förskola kan man läsa från pedagogikvägledningen: ”Vi säger kompisar, barnen samt använder barnens egennamn i stället för att säga till exempel flickor, pojkar, tjejer, killar eller grabbar” och ”Vi varierar vårt språkbruk i dagligt tal, lek, sånger, berättande och sagoläsning. Han, hon, gubben eller gumman kan ofta utelämnas eller benämnas som den, hen, personen, figuren etc.”.

Annons

Annons

Och svenska myndigheter hakar raskt på.

Texten är en skärmdump från Försäkringskassans hemsida.

Insändarskribenten vänder sig mot att ordet kvinna rensas bort från myndigheters vokabulär. Texten är en skärmdump från Försäkringskassans hemsida.

Bild: Arkivbild

Vårdguiden 1177 skriver bland annat: ”Undvik ordet kvinna för att beskriva att kroppar ser ut på ett visst sätt: Till exempel bör man inte skriva ”Många kvinnor är oroliga inför en förlossning”. Vidare talar man om att ”graviditetspenning kan betalas ut till gravid person…”.

Även Försäkringskassan har bytt språkbruk och skriver: Graviditetspenning betalas ut till ”en gravid person om hen har ett fysiskt ansträngande arbete”. Ordet kvinna har plötsligt försvunnit. Enligt dessa myndigheter är det inte väsentligt om du har livmoder, vagina, penis eller skägg för om du är man eller kvinna. Allt som spelar roll är vad man själv känner att man är.

Allt detta har med transfrågan att göra. Uttrycket transperson beskriver en person som varken identifierar sig som man eller kvinna, eller ibland som både och, eller inget kön alls. I begreppet ryms också de personer som upplever att deras kropp inte stämmer överens med det kön man identifierar sig med, alltså upplever könsdysfori. Där inryms också transvestiter som inte vill ändra sitt kön utan sitt könsuttryck.

Annons

Gruppen transpersoner utgör ca 0,5 procent av befolkningen, och utifrån den gruppen vill man nu totalt ändra på hela språket, med lobbyorganisationen RFSL:s hjälp.

Annons

Jag anser att varken heterosexuella eller transpersoner är betjänta av ett tänkande och ett nyspråk som tänker bort det biologiska könet. Det leder mest till förvirring då det inte stämmer överens med den verklighet vi lever i. Denna förvirring påverkar starkt unga flickor som i en allt ökande omfattning vill byta kön. De barn och tonåringar som genomgår könsbytesbehandling får, utöver oundviklig sterilitet, också oåterkalleliga förändringar av hjärnan och yttre och inre könsorgan. Vem tar ansvar för dessa experiment?

Förvirring blir det också när till exempel pojkar som identifierar sig som flickor kan kräva att få dela omklädningsrum och bada bastu med flickorna. Och idrottsmän som bytt kön kan komma kräva att få tävla med detta nya kön och så vidare.

Vilket samhälle vill vi ha? Vill vi ha ett samhälle där allt flyter, där människor ena veckan benämner sig som kvinna och nästa vecka som man – bara för att det känns så. Och tror vi att vi hjälper våra ungdomar som redan är vilsna och psykiskt sköra – med att erbjuda dem att välja vilket kön de ska ha?

Nej, detta är politiskt dårskap. Självklart ska vi ta varje människas upplevelse av sig själv på stort allvar, och visa respekt för varandra. Men verkligheten är vad den är, och till denna verklighet hör begreppen man och kvinna. Utan dessa två begrepp blir ju historien, konsten och litteraturen obegriplig.

Som någon sa: ”Det finns frågor som inte är värda att slåss för – och så finns det den andra sortens frågor. En civilisation som inte talar sant om verkligheten gräver sin egen grav”. ­

Staffan Wadström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan