Annons

Annons

Annons

Tranås

Insändare
Insändare: Okej att mata fåglar med bröd

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Fåglar tar inte alls skada av att matas med bröd. Tranåsbon Anette Eriksdotter har kollat fakta och vet. Därför försvarar hon fågelvänner som blivit påhoppade i sociala medier.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Jag har hört att diskussionens vågor gått höga på Facebook angående matning av fåglar med bröd. Högljudda påståenden där man hävdar att fåglar tar skada av att äta bröd, och de som inte "förstår" detta klandras. "Det är ju bara att läsa skyltarna som finns uppsatta vid Svartån i Tranås".

Jag känner att det är dags att göra ett inlägg i debatten. På skyltarna vid Svartån påstås det att fåglarna blir för mätta, får näringsbrist och kan bli missbildade om de äter bröd.

Annons

Annons

Efter att ha läst dessa skyltar i höstas bestämde jag mig för att ta reda på vilken forskning och vilka studier och dokumenterade iakttagelser som finns angående det här. Jag gjorde efterforskningar på nätet och hamnade så småningom hos SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.

Efter ingående samtal med SVA insåg jag till min förvåning att det inte finns några som helst belägg för påståendena. Ingen forskning, inga studier har gjorts som visar eller ens pekar mot att fåglarna tar skada av att äta bröd. Det finns heller inga dokumenterade iakttagelser som visar eller pekar mot detta.

Jag tog också kontakt med parkavdelningen, Tranås kommun, som ansvarar för skyltarna vid ån, men inte heller där hade de några egentliga belägg för påståendena. De hade rådfrågat en privatperson utan speciell kompetens i frågan, innan de satte upp skyltarna.

För mig är det en gåta att man ens kan tänka i dessa banor. Att koppla missbildade fåglar till att de matats med bröd, när vi vet att stora mängder gifter, läkemedelsrester och andra skadliga ämnen sprids i natur och samhälle. Detta till följd av människans aktivitet på olika områden.

Det är där vi ska leta efter orsaker till skador på djur och natur. Debatten som nu pågår angående fågelmatning med bröd känns för mig som ett symptom på att man inte vågar eller är beredd att ge sig på de stora elefanterna och kräva radikala förändringar i samhället för att skydda och skona miljö och natur.

Annons

I stället ger man sig på ofarliga små människor som bara vill väl och som gläds åt att mata fåglarna vid exempelvis Svartån i Tranås, med lite bröd.

Anette Eriksdotter

natur- och miljövän Tranås

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan