Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin i Jönköping

EXTRA: Så planeras vaccineringen i Jönköpings län – då kommer du att kunna ta vaccinet

De första personerna har vaccinerats i Jönköpings och Nässjö. På måndagen kommer övriga kommuner att börja med vaccineringen. Region Jönköpings län har lagt upp en tidsplan för hela första halvåret.

Bild: Robert Eriksson

Annons

Efter att de första personerna vaccinerats i Jönköpings län höll regionen en pressträff om planen för vaccinering, smittspridningen och läget för sjukvården. På pressträffen fanns regionrådet Rachel De Basso (S), sjukvårdsdirektören Mats Bojestig och smittskyddsläkaren Malin Bengnér.

– Det här är en ganska liten och försiktig start. Vi vill betona att vaccinet har gått igenom alla vanliga prövningar och granskningar. 43 000 personer har varit med i studier och det är ovanligt mycket, säger Malin Bengnér.

Annons

Hon berättar att vaccinet har gett ett skydd på 95 procent vanliga biverkningar av vaccinet.

– Det har handlat om lindriga symtom som huvudvärk, muskelvärk och feber. Men det har klingat av efter ett par dagar och har inte gett någon allvarlig biverkan, säger hon.

Rachel De Basso:

– Idag är en glädjens dag eftersom vi har påbörjat vaccineringen i vårt län och hela Sverige. Vi är i början på slutet av coronapandemin och den 27 december kommer skrivas in i historieböckerna. Det var nog inte många som visste att 31 januari, när vi hade vårt första fall i länet och Sverige, att smittspridningen skulle ta fart och utvecklas till en pandemi. Nu väser ett hopp om en ljusare framtid, säger hon.

Annons

På lördagen rapporterades det högsta dödstalet för länet under pandemin om fem personer. På söndagen hade ytterligare tre personer dött med covid-19. Det var tre personer i åldrarna 71-90 år med underliggande sjukdomar.

– Det är fantastiskt att vaccinet kommer. Men vi måste orka i flera månader till med att hålla avstånd, hålla nere kontakter. Det är en stor spridning och vaccinets effekter kommer successivt. Det är absolut inte läge att säga att nu kan vi släppa på restriktionerna, säger Mats Bojestig.

Region Jönköpings län räknar nu med att det kommer 2 900 nya doser redan följande vecka.

– Det här är en fantastiskt positiv nyhet. Men som ni ser på siffrorna är det ett fåtal doser än så länge och det går inte att slappna av och tro att faran är över. Vi är fortfarande i ett allvarligt läge, säger Malin Bengnér.

Annons

Såhär ser tidsplanen ut för vaccinering i länet.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Region Jönköpings län.

Bild: Robert Eriksson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy