Annons

Annons

Annons

Vimmerby

Insändare
Insändare: Slöa socialdemokrater hotar Astrid Lindgrens värld

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi kräver att regeringen skyndsamt presenterar förslag för att rädda, inte bara Astrid Lindgrens värld, utan samtliga utomhusparker, skriver insändarskribenterna. Foto: arkiv

Annons

Mitt under coronapandemins andra våg rapporterar Astrid Lindgrens värld att den folkkära parken riskerar konkurs. Fortlöper regeringens restriktioner, som innebär näringsförbud för temaparken, riskerar det bli dödsstöten för vår småländska nationalklenod.

Svenska nöjesparker håller hög klass och är högt uppskattade av både svenska och utländska gäster. Astrid Lindgrens värld i småländska Vimmerby är inget undantag. 2019 besöktes temaparken av drygt 500 000 personer varav 150 000 utländska besökare. Utöver Astrid Lindgrens Värld finns det många mindre besöksmål, campingar, stugbyar och hotell i området – fina anläggningar – som är beroende av närheten till den populära temaparken. För varje krona spenderad på Astrid Lindgrens värld, spenderas mångdubbelt fler på andra lokala verksamheter i Småland och närliggande län.

Annons

Annons

För det kulturella arvet är det viktigt att Astrid Lindgrens sagor och berättelser lever vidare för kommande generationer. Vi ska vara stolta att Astrid satte Vimmerby på världskartan och att hennes berättelser nu är kända över hela världen. Astrid Lindgrens värld är även en stor lokal arbetsgivare, inte minst under sommarhalvåret, med flera hundra sommaranställningar för ungdomar.

Under sommaren fick Astrid Lindgrens värld inte ha öppet mer än några dagar innan regeringen tvingade igenom en stängning. Polismyndigheten meddelade att teaterföreställningarna i parken skulle betraktas som en ”samlad allmän sammankomst”. Detta trots att scenerna befinner sig hundratals meter från varandra, står utomhus och har plats för tusentals människor. Vare sig social distansering eller besökstak kom på fråga – allt stängdes ner. Detta blev förödande framförallt för de hundratals anställda, främst ungdomar, som gick miste om jobb.

Regeringens otydlighet är farlig, och dess passivitet när det kommer till kraftfulla och effektiva lösningar har redan åstadkommit stora skador. De stödpaket som regeringen hittills presenterat har med nöd och näppe räddat företag undan ruinens brant. Vi kräver att regeringen skyndsamt presenterar förslag för att rädda, inte bara Astrid Lindgrens värld, utan samtliga utomhusparker.

Annons

Avslutningsvis är det svårt att bortse från den historiska parallellen. När Astrid Lindgren, en symbol för folkhemmet, beklagade sig över Socialdemokraternas skattetryck 1974 förlorade partiet sitt första val på över 40 år. Det är sorgligt och något poetiskt att samma socialdemokrater 40 år senare riskerar att förstöra hennes eftermäle.

Angelica Lundberg (SD)

Riksdagsledamot Jönköpings län

Mattias Bäckström Johansson (SD)

Riksdagsledamot Kalmar län

Angelika Bengtsson (SD)

Riksdagsledamot Blekinge län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan