Annons

Annons

Annons

Per-Ola Nilsson

ledare liberalJönköpings län

Per-Ola Nilsson
Ledare: Uppåt väggarna att göra det svårare för vårdpersonal att pendla

Den förändrade tidtabellen som krånglat till det för alla som pendlar till Höglandssjukhuset är ett feltänk som borde åtgärdas. Nu – inte i december.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Givetvis borde det vara lätt att pendla med buss från Nässjö för de anställda på Höglandssjukhuset.

Bild: Mari Ermeland

Annons

Tidningen har flera gånger rapporterat om hur omflyttningar i Länstrafikens busstidtabell gjort det besvärligt att pendla från Nässjö till Höglandssjukhuset i Eksjö.

Senast om den tidtabell som gäller från 17 augusti. Där har antalet turer på linje 320, direktbussen mellan Nässjö och Eksjö som stannar vid sjukhuset före stationen, kraftigt reducerats – framförallt mellan klockan 08 och 15.

Annons

Pendlare och patienter är i stället hänvisade till linje 321 via Anneberg. På papperet är restiden bara tio minuter längre, men skillnaden blir större än så för den som inte bor i närheten av Nässjö resecentrum.

Länstrafikens kärnuppgift är att möjliggöra pendling och tillhandahålla samhällskritiska kommunikationer. Att boende på höglandets folkrikaste tätort ska kunna ta sig till sjukhuset – oavsett om de är patienter eller anställda vid länsdelens enskilt största arbetsplats – borde vara den självklaraste av självklarheter.

Annons

Att Länstrafiken medvetet försämrar den infrastrukturen ter sig förstås helt obegripligt för den allmänhet som mycket väl vet att sjukhusets huvudman också är majoritetsägare och huvudsaklig givare av direktiv till länstrafikbolaget. Den genomsnittlige skattebetalaren väntar sig inte bara att det ska finnas väl utbyggda allmänna kommunikationer till ett akutsjukhus utan också att dess anställda ska uppmuntras att använda dem.

Johan Lindh, pressansvarig vid Länstrafiken, säger till tidningen att förändringen grundar sig i att regionen i den regionala utvecklingsstrategin har uttryckt att tåg är det kollektiva färdmedel som ska premieras. Därför ska inte bussar konkurrera med tågen genom att köra samma sträckor på liknande tider.

Det är kanske ett resonemang som smakar gott när det står skrivet på ett papper – men desto surare för den som behöver åka i verkligheten. Krösatåget från Nässjö stannar vid Eksjö station. Därifrån tar det en knapp kvart att promenera till sjukhuset. Att tåget och bussen som stannar vid sjukhuset skulle ses som konkurrenter till varandra är svårsmält.

Annons

En fråga bör ställas till Marcus Eskdahl (S), regionråd och högste ansvarige politiker för kollektivtrafiken, och hans partikollega Rachel De Basso, regionråd och högsta ansvariga politiker för hälso- och sjukvård. Är de nöjda med att det har blivit svårare att åka kollektivt till ett av regionens akutsjukhus?

Deras direktiv borde bli kort och kärnfullt: Gör om och gör rätt. Helst nu – och inte vid nästa ordinarie tidtabellsbyte i december.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan