Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sätt tryck på homofoberna i Warszawa

Hbtq-personers fri- och rättigheter i Polen är hotade. Utvecklingen behöver stoppas, skriver tre företrädare för hbtq-förbund.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det senaste presidentvalet visar att det finns ett annat Polen, skriver artikelförfattarna. Foto: Stina Stjernkvist / TT.

Annons

Det allvarliga läget för hbtq-personer har förvärrats ytterligare i Polen efter att Lag och Rättvisas kandidat Andrzej Duda med mycket knapp marginal segrade i presidentvalet för någon vecka sedan.

De senaste dagarnas förnyade angrepp på hbtq-rörelsen och arresterande av aktivister måste fördömas. Det råder inga tvivel om att hbtq-personers fri- och rättigheter i Polen är hotade och utvecklingen behöver stoppas.

Annons

Nu måste Sverige och EU reagera kraftfullt och använda alla rättsliga och politiska möjligheter för att Polen ska respektera mänskliga rättigheter. Samtidigt är det också tydligt att Polen är ett djupt splittrat land politiskt.

Hade Moderaternas och Kristdemokraternas systerparti Medborgarplattformen och deras kandidat Rafal Trzaskowski segrat i presidentvalet hade det sluttande planet som Polen halkar nedför kunnat rätas upp och landet återgå till att vara ett väl fungerande och viktigt land i Europas utveckling.

Annons

Valet visar också att det finns ett annat Polen. Ett Polen där vanliga polacker som är hbtq-personer inte beskrivs som representanter för en ”invasiv utländsk ideologi”.

Nu ser verkligheten tyvärr ut som den gör och då kan vare sig vi, våra partier, Sveriges regering eller EU tysta se på när mänskliga rättigheter hotas på allvar.

Det är därför viktigt att sätta fortsatt tryck på och öka trycket på den polska regimen. Vi såg nyligen hur EU kommissionen satte ner foten och stoppade utbetalningar av bidrag för internationella samarbeten till kommuner och städer i Polen som utropat sig som hbtq-fria zoner. Det var bra och resolut agerat av EU kommissionen. Nu krävs mer av den varan.

EU behöver agera på alla plan som är möjliga i relationen till Polen. Skruva åt det ekonomiska flödet och använd de verktyg för att värna det öppna och fria samhället och att värna rättsstaten som faktiskt finns. Det kan inte vara möjligt att fortsätta urholka gemensamma europeiska värderingar utan att det blir en dyrt för regimen.

Annons

Att inte agera mot Polen nu och framåt försvårar också möjligheterna att med trovärdighet stå upp för mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och europeiska värderingar. Sätt därför tryck på homofoberna i Warszawa nu!

Fredrik Saweståhl (M)

ordförande, European Centre-Right LGBT+ Alliance

Kim Nilsson (M)

förbundsordförande, Moderaternas hbtq-förbund Öppna Moderater

Rasmus Ericsson (KD)

vice förbundsordförande, Öppna Kristdemokrater samt ledamot i European Centre Right LGBT+ Alliance

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy