Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Högskoleprovet ställdes in på grund av högskoleministerns lathet

Att högskoleprovet ställs in beror på att högskoleminister Matilda Ernkrans och regeringen inte har orkat bry sig tillräckligt om frågan, skriver Moderata Studenters riksordförande Lucas Ljungberg och ordförande i Jönköping Sam Kharazmi.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Matilda Ernkrans (S) har ställt in två högskoleprov och berövat hundratusentals personer chansen till sin drömutbildning, skriver artikelförfattarna. Foto: Jessica Gow / TT.

Annons

Den 6 augusti meddelade Universitets- och högskolerådet, som ansvarar för högskoleprovet, att höstens prov ställs in.

Högskoleminster Matilda Ernkrans (S) som har ansvar för högskoleprovet hade kunnat tillsätta en utredning för att säkerställa att högskoleprovet skulle kunna genomföras om än på ett annorlunda sätt, men det skedde inte.

Nu drabbas hundratusentals personer som förlorar sin andra chans att komma in på sin drömutbildning på grund av Matilda Ernkrans lathet.

När vårens högskoleprov ställdes in 13 mars kunde en utredning för att undersöka hur provet skulle kunna genomföras på ett annorlunda sätt tillsättas. Det skedde inte.

I stället tillsattes en utredning i mitten av juli som inte undersökte möjligheten att genomföra högskoleprovet på ett annorlunda sätt. Utredningen konstaterade bara det alla redan visste: att högskoleprovet inte kunde genomföras i sin nuvarande form på grund av logistikproblem.

Annons

Annons

Hade frågan utretts tidigare hade det också funnits god möjlighet för förberedelse och flexibilitet om något skulle förändrats.

Den utredning som tillsattes för mindre en månad konstaterade att det skulle krävas ungefär fyrdubbelt antal lokaler och medarbetare än vad som normalt krävs.

Det skulle förstås bli dyrare och innebära merarbete. Å andra sidan ställdes vårens prov in, och det fanns alla möjligheter att förbereda sig på det värsta och undersöka olika scenarion.

Det skedde inte. I stället började frågan om högskoleprovets genomförbarhet undersökas för mindre en månad sen.

De lärosäten som ansvarar för att genomföra provet meddelade att det skulle bli svårt att genomföra högskoleprovet, men ingen meddelade att det var faktiskt omöjligt.

Att högskoleprovet nu ställs in beror helt enkelt på att högskoleminister Matilda Ernkrans och regeringen inte har orkat bry sig tillräckligt om frågan, fastän det berör hundratusentals personer. Hade det funnits ett intresse och ett engagemang hade frågan åtminstone utretts ordentligt.

Fler lokaler och medarbetare är inte en omöjlighet, det går att lösa. Vårens högskoleprov ställdes in och innebar en enorm förlust för alla de tusentals som förlorade sin möjlighet att få en andra chans att kunna komma in på sin drömutbildning.

Annons

Att ställa in högskoleprovet ytterligare en gång är ett enormt svek mot alla som inte får en andra chans att kunna komma in på sin drömutbildning.

Lucas Ljungberg

riksordförande, Moderata studenter

Sam Kharazmi

ordförande, Moderata studenter Jönköping

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy