Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Svenska bönder behöver moraliskt stöd

Vi är stolta över våra bönder. Det borde fler visa genom att köpa svensk mat, skriver kristdemokraterna Ebba Busch, Magnus Oscarsson och Monica Samuelsson

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jordbruket är centralt för att bevara Sveriges öppna landskap, skriver artikelförfattarna. Foto: Fredrik Sandberg / TT.

Annons

Under våren har våra mataffärer under pandemin erfarit en storm av hamstrande svenskar på jakt efter toapapper, pasta och vetemjöl.

Vetskapen om Sveriges minst sagt svaga självförsörjning av livsmedel gav oss en försmak på hur sårbara vi faktiskt är, den är nu nere under 50 procent.

Sverige är bara självförsörjande på morötter, socker och spannmål. På tio år har 20 procent av betesmarken i Sverige vuxit igen.

Annons

Annons

Det betade haglandskapet är, näst efter den tropiska regnskogen, världens mest artrika biotop.

Jordbruket är centralt för bevarande av öppna landskap, men också för arbete och tillväxt på landsbygden.

Med svenska bönders produkter får vi mat av högsta kvalitet, med minst antibiotikaanvändning inom EU och med de mest ambitiösa djurskyddsreglerna i världen.

Sverige ska vara stolta över att våra bönder håller landskapen öppna och bidrar till biologisk mångfald. Våra bönder bidrar till matproduktioner i Sverige. Det är rent ut sagt livsviktigt i händelse av krig eller kris.

När många gårdar lägger ner sina verksamheter - tvingade av dålig lönsamhet, hot och trakasserier från aktivister eller andra orsaker – ersätts de med import av mat som producerats med metoder som är förbjudna i Sverige.

För att vända utvecklingen krävs ökad lönsamhet och stärkt konkurrenskraft för de svenska bönderna, och ett slut på hot och trakasserier.

Men det krävs också ett moraliskt stöd från det omgivande samhället och att kommuner och konsumenter köper livsmedel från svenska bönder.

Vi uppmanar därför: Köp svenskt kött till grillen i sommar, och njut det med ett glas kall, svensk mjölk!

Ebba Busch (KD)

Partiledare

Annons

Magnus Oscarsson (KD)

Riksdagsledamot, jordbrukspolitisk talesperson

Monica Samuelsson (KD)

1:a vice ordförande i nämnden för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet i Region Jönköping, gruppledare i regionen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy