Annons

Annons

Annons

Jönköpings län

Debatt
Debatt: Enskilda firmor en blind fläck för krisstödet

Vilken företagsform man väljer ska inte avgöra om en företagare får stöd eller inte under coronakrisen, skriver ordförande för fem av länets företagarorganisationer.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När regeringen och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade sitt krispaket för småföretagare i mars var enskilda firmor en blind fläck, skriver artikelförfattarna. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Annons

Enskilda firmor är en blind fläck i regeringens krisstöd. Trots att regeringen pumpar ut åtskilliga miljarder i krisstöd till näringslivet når en försvinnande liten andel Sveriges närmare 400 000 enskilda näringsidkare.

Aktiebolagen, som ofta är mycket större, fick del av krispengar redan i mars. Det var bra. Men alla de småföretagare som driver enskilda firmor har däremot knappt sett röken av några pengar, ett halvår senare. Det är djupt orättvist.

Annons

Annons

Företagarna har upprepade gånger pekat på hur orimligt enskilda näringsidkare behandlas i coronakrisen. Vilken företagsform man väljer ska inte avgöra om en företagare får stöd eller inte.

Om inte systemet förändras är de stödåtgärder som införts särbehandlande. De minsta företagen blir utan hjälp och tar den största smällen i krisen.

Under våren har vi pratat med många medlemmar som känner sig utsatta. Det är samma tråkiga visa. Ofta har personen varit företagare väldigt länge och tvingas nu att lägga ner sitt företag.

Anledningen är att man har valt företagsformen enskild firma och med de trubbiga reglerna för till exempel A-kassan tvingar företagaren att lägga ner hela verksamheten inställt för att försöka övervintra.

Därför måste regeringen snarast låta även enskilda firmor använda systemet för korttidspermittering. För att det ska bli rättvist borde de låta detta gälla retroaktivt.

Företagare bör även få möjlighet till A-kassa på deltid. I dag måste man lägga sin firma helt vilande för att kunna få A-kassa. Det är ett slöseri med företagsamhet.

Lika väl som aktiebolagen kommer Sveriges alla enskilda näringsidkare behövas i omstarten av Sverige efter coronakrisen. Därför måste detta förändras nu.

Ingemar Eriksson

Annons

ordförande, Företagarna Mullsjö

Christer Widahl

ordförande, Företagarna Habo

Drazen Crnoja

ordförande, Företagarna Jönköping

Ulf Lorentzon

ordförande, Företagarna Gnosjöregionen

Tom Aldenfors

ordförande, Företagarna Höglandet

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan