Annons

Annons

Annons

Per-Ola Nilsson

ledare liberalJönköpings län

Per-Ola Nilsson
Ledare: Det är bara att vinka igenom pengarna till IVA-personalen

Region Jönköping har satt sig i en svår sits genom ett par märkliga vägval. Nu är det enda raka att säga ja till det politiska förslaget om betalt för flyttad semester.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Rachel De Basso (S), ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård och ledamot i regionstyrelsen, och Mia Frisk (KD), regionstyrelsens ordförande får bekänna färg om hur det ska bli med kompensation för indragna semesterveckor.

Bild: Inger Abram Ohlsson

Annons

Redan när Covidupproret Region Jönköping bildades och krävde extra betalt för riskfyllt arbete under pandemin skrev ledarsidan att det finns stora svårigheter med att hastigt uppfinna särskilda lönepåslag. Vi menade att det var mer angeläget att ge personalen löfte om återhämtning i form av sommarsemester. Då hade vi redan tidigare uppmanat regionen att erbjuda personal som går med på att skjuta upp sin semester generöst betalt.

Annons

Regionledningen fastnade för att konstruera ett risktillägg, som de kallade arbetsvärderingstillägg. Efter långa förhandlingar blev det klart i förra veckan. Personal som arbetar patientnära på antingen covidavdelning, intensivvårdsavdelning eller infektionskliniken får 4 000 kronor extra i månaden.

Annons

Sammantaget, då även reseersättning och övertidsersättning utökas, är det en kraftig satsning från regionen. För den enskilde är det också ett ansenligt lönepåslag. Avgränsningen kan också verka logisk.

Att göra rättvisa avgränsningar är dock nästan omöjligt. Lösningen har redan fått kritik och den lär växa. Personal inom andra verksamheter, inte minst ambulans och akutmottagning, kan med rätta hävda att de löper lika stor risk att smittas av covid-19 men inte får en krona mer för det.

Det finns argument för att inte försöka tillmötesgå kraven om risktillägg. Övertidsarbete ersätts med övertidsersättning, arbete på obekväm arbetstid ersätts med OB-tillägg och risker med smittsamma sjukdomar ingår i jobbet.

Att få sin lagstadgade semester indragen ingår dock inte i jobbet. Intensivvårdspersonalen får bara tre veckors ledigt i följd, och det bara under förutsättning att trycket lättar tillräckligt mycket. För det erbjuder Region Jönköping, olikt många andra regioner, inte en krona.

Det finns egentligen inga bra argument för att inte kompensera IVA-personalen för detta. Att situationen är extrem håller inte som förklaring eftersom situationen har varit känd i flera månader.

Det är svårt att förstå regionens vägran, eller att man inte försökte lösa bemanningen genom att uppmuntra till att frivilligt skjuta upp ledighet.

Annons

Som tidningen berättade nyligen finns, åtminstone på papperet, en politisk majoritet för att ge ersättning. Det handlar om M, V, SD, MP, Bevara Akutsjukhusen och L (som dock vill se parterna komma överens). Belopp och former återstår att komma överens om, men det bör inte vara svårt.

Annons

Nu har Moderaterna, uppbackat av SD och V, lagt ett initiativärende i frågan. Därmed är det upp till partierna i den styrande koalitionen att bekänna färg i skarpt läge.

För Bevara Akutsjukhusen finns knappast något val. Partiets existensberättigande ligger i bilden av att företrädarna är kliniskt verksamma och därmed har kunskaper som andra partier saknar om både verksamhet och personalens villkor. Att inte stötta initiativet skulle allvarligt skada bilden av partiet.

Valet borde dock vara lätt för alla. Som man har bäddat får man ligga. Det är bara att vinka igenom förslaget och öppna plånboken.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan