Annons

Annons

Annons

ledare borgerligCoronaviruset 2020-2022


Ledare: Reseförbudet hävs, men vad ska vi med friheten till?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Från 13 juni får symtomfria personer resa fritt i landet. Men varför har ingen sagt ifrån när statsägda Telia spionerat på befolkningens resor i flera månader?

Så här roligt hade Allison Kirkby, Telias vd, och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) när de nyligen invigde Sveriges 5G-nät som förenklar spårning av individers platsdata.

Svenskarnas resande skjuter i höjden. Det var onsdagens rubrik på vad som kommit att bli en veckovis summering över var i landet som det delvis statsägda Telia identifierar flest avfällingar från Sveriges coronastrategi.

Denna gång var det i Västerbotten och Norrbotten som resorna ökade mest, med 26 procent – dubbelt så mycket som rikssnittet, enligt Telias sammanställning av anonym mobildata. Därefter kom Jönköpings och Västra Götalands län som båda låg en procent över snittet.

Annons

Annons

Samtidigt ökade resorna mellan Östergötlands och Jönköpings län med 70 procent, vilket var den tredje högsta siffran för länsöverskridande rörelser i landet. Chefen för Telias avdelning för datainsikter spekulerar i om den senaste ökningen beror på vädret.

Vidare menar han att det ska bli ”väldigt spännande" om nästa veckas siffror sjunker eller om det här är en ny normalnivå. Nu är väl saken till viss del överspelad. Under torsdagseftermiddagen meddelade regeringen att symptomfria personer får resa fritt inom landet från 13 juni. Frågan är om vi klarar av det.

Den publika form av skamning, där en Teliachef veckovis redogör för människors rörelser och aktiviteter, är vedervärdig. Och det har pågått sedan i mitten av mars.

Då var det i Sandviken, Munkfors och Solna som de största minskningarna uppmättes. Telia mätte också rörelser i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors för att jämföra med Stockholm. Samtidigt bestämde Telia Finland att all data under tre månaders tid räcks över till den finska statsrådsberedningen.

I början av april hoppade Google in i leken, samtidigt som Folkhälsomyndigheten ville veta mer om just stockholmarnas rörelser. Allt vinkades igenom utan diskussion – trots att Folkhälsomyndigheten 27 mars sa att ”det inte är aktuellt längre” att involvera techbolag och teleoperatörer i övervakningen.

Annons

Annons

Svenskarna kunde på frivillig basis uppge sina rörelser när de träffade vårdpersonal vid testning eller behandling för symptom, menade statsepidemiolog Anders Tegnell i slutet av mars.

Efter påsk (13/4) berättade SVT med hjälp av Telia ”hur tillflödet till vanliga ”fritidshusorter” minskat betydligt i påsk.” Öland, Simrishamn, Lysekil och fjällorter singlades ut.

Runt Kristi himmelfärdshelgen noterades mycket aktivitet mellan Stockholm och Ekerö, men också till Halmstad från Göteborg och Malmö samt till Gotland. Nyhetsbyrån TT kallade befolkningen för ”otåliga”.

Telia säger att all data är anonymiserad. Ingen individ kan identifieras påstår bolaget. Det är nys. Det krävs bara enstaka anonyma datapunkter för att avanonymisera nästan vem som helst, enligt forskning.

En studie från 2013 visar hur anonymiserad mobildata från operatörer avslöjar identiteten på 95 procent av 1,5 miljoner användare utifrån fyra datapunkter. En studie från 2015 kunde med fyra anonyma platsbaserade datapunkter identifiera 90 procent av personerna i en samling med 1,1 miljoner människors betalkortsinformation. Och en studie från 2019 lyckas öka träffsäkerheten till 99,98 procent av samtliga amerikaner, dock med ett dussintal datapunkter.

Annons

Annons

Paul Ohm, juridikprofessor och integritetsforskare vid Georgetownuniversitetet har kallat idén om anonym data för ”helt falsk”. Han menar att DNA är den enda typen av personlig information som är svårare att anonymisera än platsdata från exempelvis mobiltelefoner.

Telias statistik är som en modern version av 1800-talets botgörelser över vilka som inte skrivits in i kyrkoboken, vilka som inte kan katekesen och vilka i socknen som satt barn till världen före vigseln. Och inför detta är författare, politiker, medier och andra av det öppna samhällets fanbärare helt tysta.

Vad som är värst, övervakningen eller tystnaden, är svårt att säga. Men att inget av det väcker anstöt eller frågor i ett liberalt och öppet samhälle är ett tydligt tecken på att vi varken tar vår frihet på allvar eller ens förtjänar den.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan