Annons

Annons

Mästarlaget behöll glädjen – med paintball

Tidernas längsta försäsong är över.

Om ett par veckor börjar allsvenskan och Djurgårdens försök att försvara guldet.

– Det har varit en supermärklig vår. Vi har gjort många andra saker för att hålla uppe glädjen – klättrat i träd, kört paintball och sådant, säger mittbacken Erik Berg.

Beskedet från Folkhälsomyndigheten och regeringen lyfter en tung börda från den svenska fotbollens kollektiva axlar. Tre månader efter det att säsongen fick skjutas fram på grund av coronapandemin är det dags för start.

Men nu väntar nya utmaningar. En är att återuppta verksamheten utan publikintäkter. En annan att det inte ser ut att finnas möjlighet till träningsmatcher före premiären den 14 juni.

– Vi har inga problem med det, det är lika för alla. Det kommer att bli ett tajt spelschema ändå, så det är lika bra att dra i gång så fort som möjligt, säger Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf.

– Det betyder förhoppningsvis inte ett skit. Vi har ett bra fotbollslag och är redo att kicka i gång den 14. Vi har en trupp med bra fotbollsspelare och vi tror att vi ska klara av att gå rätt in i det, säger mittfältaren Kevin Walker.

Annons

"Klokt att göra annat"

Mittbacken Erik Berg missade stora delar av fjolårets guldsäsong med Djurgården, men är nu redo för spel. Han medger dock att det har varit tufft att hålla uppe motivationen under den ovanligt långa försäsongen.

Annons

– Det har varit en supermärklig vår. Motivationen är såklart en stor faktor, men vi har mycket professionalitet i laget och vi har gjort många andra saker för att hålla uppe glädjen. Vi har varit uppe och klättrat i träd, kört paintball och spelat boule och sådant. När vi märkte att det blev en lång försäsong så var det klokt att göra lite annat, säger Berg.

Kevin Walker har inte känt någon motivationsbrist.

– Vi är professionella fotbollsspelare, och har man svårt med motivationen kan man hålla sig till skogspromenader, säger Walker.

Spelprogrammet är ännu inte fastställt, men tanken är samtliga 30 matcher i allsvenskan ska spelas. Serien skulle ha inletts den 4 april men kommer nu i gång mer än två månader senare.

– Det känns oerhört skönt att vi nu är framme vid en punkt där vi påbörjar en stegvis återgång till någon form av normalitet, även om utmaningarna är långt ifrån över. Vi måste fortsätta nu att ta stort ansvar för att följa regler och råd för att förhindra smittspridning, säger fotbollsförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson.

Annons

"Enorm lättnad"

Alla klubbar i herrallsvenskan har haft stora intäktsbortfall utan publikintäkter och har korttidspermitterat både spelare och personal. Även om omstarten sker utan publik kommer nu ett tillfälle att få i gång verksamheten igen.

– Det är en enorm lättnad att äntligen få klartecken för start. Det här har varit något som jag aldrig tidigare mött i min karriär och hoppas att jag aldrig behöver möta igen, säger Helsingborgs klubbchef Joel Sandborg.

Annons

Mikael Forsell/TT

Marc Skogelin/TT

Bella Franzén/TT

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy