Annons

Annons

Annons

Minnesord Folke Johansson

Folke Johansson, Berget Skepperstad

Min bror Folke, också känd som Folke Flisare, har hastigt ryckts bort. Ett liv där äventyr, dramatiska händelser, livsfara och en ”århundradets Love story” ger stoff till författare eller regissörer, har ändats alldeles för tidigt.

Under vårt telefonsamtal helgen vecka 20, skrattade han uppspelt och berättade att han sett sig själv på TV. Det handlade om att SVT vill samla in material om året 1971. I den introduktion som de gav, fanns bilder från Öland, och där dyker de upp: några unga män vid ett tält, som uppenbarligen åkt moped till sin vistelse vid sommarparadiset. På något sätt visar det där klippet vem Folke var: när äventyr och fest hägrade så skydde han inget besvär. För visst måste det väl varit lite jobbigt, och vågat, att knattra fram på moped, en sträcka som med bil idag tar 2,5 timmar?

Annons

Annons

Folke föddes som nummer åtta i en syskonskara om tio, och som nummer två i en tvillingfödsel sommaren 1955. En entré som i sig var extraordinär då pojkarna tillsammans vägde drygt åtta kilo, lägg till fostervatten och två moderkakor så kan vi förstå att det måste varit tungt för mamma Alice.

Folke visade sig vara kraftfull, ha drivkraft och påhittighet, en lust till äventyr men också arbete. Han utbildade sig till maskinförare inom skogsbruket. Efter fullföljd utbildning på Östboskolan, Värnamo, och avslutad militärtjänstgöring, fick han ett erbjudande att följa med en grupp som skulle arbeta med skogskörning i Canada. Där träffar han flickan i sitt liv, Lynn Palmer. När hans arbete efter en tid flyttas till delstaten Louisiana i USA, vill han ganska snart att Lynn skall komma efter. Han återvände till Canada och tillsammans åkte de Greyhoundbuss tillbaka, det vill säga tills tålamodet tröt, då tog de flyg den sista biten. En av de första kvällarna tillsammans där, valde de att ta en promenad. Det var den 8 mars 1980, lite drygt en månad före Lynns 20-årsdag. Plötsligt blev de tilltalade av en man på en veranda strax intill, Folke försökte säga, att vi tror inte vi är dem som du avser, varpå ett skott avfyras. Lynn föll till marken, träffad i ryggen och, som det senare visar sig, orsakad förlamning. När Folke förstod att mannen tänkte avlossa fler skott ber han om nåd, mannen svarar med att tömma magasinet. Folke fick flera allvarliga inre skador. De båda ungdomarna transporteras efter en tid till Canada. När det står klart att Lynn kommer att bli beroende av rullstol ger hon Folke friheten att åka hem till Sverige och fundera över deras framtid. I hemmet kunde vi se hur svårt detta var för Folke, han våndades, men han kunde inte tänka sig ett liv utan Lynn och så ringdes då samtalet som blev ett frieri.

Annons

Annons

Arbetstillstånd och möjlighet att bygga framtid fällde avgörandet att bosätta sig i Sverige. Först i Vrigstad, sedan byggde de ett anpassat hus på Skepperstad Stom för att senare köpa en gård, Berget Skepperstad. På femårsdagen av deras olycka föddes deras dotter Patricia.

Folke byggde upp en firma, Folke Flisare, ett entreprenörskap som tog hand om skogsavfall och gjorde flis avsett för uppvärmning, men också med skotning. Under denna tid var han arbetsgivare bland annat åt sin tvillingbror. I tider då det varit svårare att finna uppdrag i Sverige har han tagit sina maskiner till andra länder, firman har röjt upp skog efter stormar såväl i Frankrike som Tyskland. Och skotat i Norge.

I oktober 2014, kände Folke att något inom honom brast, där han satt i sin bil utanför deras hus. Han tas till Linköping med ett dissekerande aortaaneurysm, (bristning i ett bråck på kroppspulsådern) operationen tog 17 timmar. Förutom de stentar som placerades i aorta gjorde man också ett byte av en hjärtklaff och en bypassoperation. Man kan säga att läkarna utförde tre, var för sig stora operationer, i en sejour. Läget var under några dagar kritiskt, han låg nedsövd på thoraxIVA, men en god fysik och duktiga kirurger räddade honom denna gång. I efterförloppet behövdes ytterligare två operationer. Han har efter denna mirakulösa överlevnad kämpat för att komma tillbaka till sin tidigare kraft.

Folke var ett naturbarn, älskade skogen och vad den erbjöd av upplevelser. Jakt och fiske betydde spänning, avkoppling, återhämtning och god mat.

Annons

Men han gillade också att resa och träffa nya människor. Nyfikenhet, intresse och ett glatt sinne har skaffat honom vänner över hela världen. Han var rolig att umgås med och höll kontakt med sina vänner via telefon. Denna man som två gånger gäckat döden förstod att livet kunde vara skört och fällde för ett par veckor sedan kommentaren: ”Kom ihåg att Folke han var glad in i det sista!”

Carina Henriksson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan